Uvažujete nad tým, čo dobré a nenáročné by ste pripravili na stretnutie s rodinou alebo priateľmi? Najlepšie niečo slané na zahryznutie k pivu či vínku? Recepty na slané pečivo, ktoré nájdete v článku, určite oceníte. Slané pečivo s tvarohom alebo so syrom? Vyberte si podľa chuti.
Všetky nasledujúce recepty sú jednoduché a suroviny, ktoré mávate väčšinou doma, vôbec nezaťažia peňaženku. A navyše domácemu čerstvému pečivu to kupované nemôže konkurovať.
Slané pečivo z tvarohového cesta
Vyskúšajte najlepšie slané pečivo z krehkého tvarohového cesta.
Ingrediencie
- 250 g hladkej múky
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g rastlinného tuku
- lyžičku kypriaceho prášku
- lyžičku soli
- vajíčko na potretie
- strúhaný tvrdý syr na posypanie, mak, sezamové semienka
Na pracovnú dosku dáme preosiatu múku s kypriacim práškom, na malé kúsky pokrájaný rastlinný tuk, tvaroh a soľ.
Zaujme ťa: Vďaka týmto praktickým veciam si zorganizuješ špajzu i chladničku
Vypracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme. Potom ho preložíme po dĺžke aj šírke, rozvaľkáme a opäť preložíme. Na pol hodinu cesto prikryté potravinovou fóliou odložíme do chladničky.
Medzitým si plech vyložíme papierom na pečenie, pripravíme formičky na vykrajovanie, nastrúhame syr a rozšľaháme vajíčko. Cesto rozvaľkáme do výšky 8 mm a vykrajujeme menšie kúsky. Poukladáme ich na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme ľanovými semienkami, makom a nastrúhaným syrom. Na približne 12 až 14 minút vložíme do rúry rozohriatej na 200 stupňov a pečieme do zlatista.
Pozri tiež: Kváskový podpecník s bryndzou: Recept pre domácu pekárničku
Slané pečivo so šunkovou plnkou
Aby pohostenie bolo rozmanitejšie, nachystáme si cesto podľa predchádzajúceho receptu a pripravíme koláčiky s plnkou.
Teda ak sa rozhodneme pre obidva recepty, ušetríme čas pri príprave cesta, spravíme si ho z dvoch dávok naraz. Plnku si pripravíme zo 150 g najemno pomletej šunky, 100 g postrúhaného plesňového syra a dvoch lyžíc pochúťkovej smotany. Premiešame a vznikne nám hustá zmes.
Ak práve nemáme doma plesňový syr alebo pochúťkovú smotanu, použijeme nastrúhaný syr eidam a rozmiešané vajíčko. Môžeme pridať trochu najemno pokrájanej pažítky alebo petržlenovej vňatky.
Inšpiruj sa: Šťavnaté fašírky pečené v rúre: Recepty z mäsa aj zeleniny
Pripravené cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom približne 8 cm, do stredu každého dáme lyžicu plnky, preložíme na polovicu, okraje spojíme, a pritlačíme vidličkou. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Môžeme tiež posypať postrúhaným syrom alebo sezamovými semiačkami a v rúre zohriatej na 200 stupňov pečieme 15 až 18 minút do zlatista.
Pripravte sa na to, že po jednej dávke tohto slaného pečiva sa len tak zapráši, odporúčame pripraviť minimálne dve.
Syrové guľky
Syrové guľky sú ďalšia rýchlovka, ktorá mizne z taniera medzi prvými. Tento recept sa hodí aj vtedy, ak nám z iného vypekania zostali bielka a nevieme, ako ich čo najlepšie využiť.
Ingrediencie
- 5 bielkov
- 300 g strúhaného syra (ementál)
- strúhanka
- olej
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do snehu jemne vmiešame syr nastrúhaný najemno. Lyžičkou naberáme kúsky zmesi a obalíme ich v strúhanke. Na rozpálenom oleji vypražíme a pred podávaním ponapichujeme na špáradlá. Výborne sa hodia k bielemu vínu.
Foto: redakcia krassastyl.sk/Freepik