Letné posedenia pri grilovačkách a opekačkách s rodinou a priateľmi majú svoje nezameniteľné čaro. Okrem dobrého grilu a hlavne jedla pripraveného na ňom dopĺňa chvíľky relaxu aj popíjanie letných drinkov. Skvelým ovocným osviežením je španielska špecialita – ovocná sangria.
Urobte si sangriu podľa nasledujúcich receptov a doprajte si tú pravú letnú náladu. Sangria v nasledujúcich verziách s rôznym druhom ovocia i alkoholu sa vám zapáči. V efektným džbánoch a dizajnových pohároch urobí navyše aj úžasný vizuálny dojem.
Recept na klasickú sangriu s červeným melónom
Začneme klasickým receptom, v ktorom je kľúčovou ingredienciou červený melón.
Potrebovať budete:
- menší červený melón
- 2 pomaranče
- 1 l červeného vína
- 1,5 l čerstvej pomarančovej šťavy
Pozri aj: Ako vybrať zrelý melón? 5 + 1 dobrý tip
Príprava sangrie s melónom
Červený melón nakrájajte na malé kúsky. Umyté pomaranče pokrájajte na tenké plátky aj so šupkou. Obe ingrediencie dajte do väčšej sklenenej nádoby alebo džbánu. Potom len vlejte víno a pomarančovú šťavu, zamiešajte a pokiaľ bude treba, môžete dosladiť cukrom. Pred podávaním nechajte sangriu hodinu odstáť v chlade a servírujte s ľadom.
Nápoj môžete dozdobiť mätovými lístkami. Samozrejme, že ovocie v sangrii môžete meniť. Keď nebudete mať melón, pokojne využite jablká, broskyne či marhule. Prihodiť môžete aj maliny, jahody či černice.
Recept na osviežujúcu sangriu s citrusmi
Sangria má množstvo nápaditých ovocných podôb, pričom citrusová patrí medzi tie najzákladnejšie.
Potrebovať budete:
- citrón, limetku a pomaranč
- dva ananásové kompóty
- 120 ml ginu
- 750 ml vína Moscato
- 1 l zázvorovej limonády
Ďalšia inšpirácia: Citrónová voda na chudnutie? Neuveríš, aké účinky má s kurkumou či s uhorkou
Príprava sangrie s citrusmi
Pripravte si väčší sklenený džbán, do ktorého dajte umyté citrusy v biokvalite nakrájané aj s kôrou na kolieska.
Pridajte ananásové kompóty, víno, gin a premiešajte. Džbán nechajte ešte na hodinu v chladničke. Vychladnúť do nej dajte aj zázvorovú limonádu. Tú do sangrie vmiešajte aj s ľadom a niekoľkými čerstvými mätovými lístkami tesne pred podávaním.
Recept na lahodnú jahodovú sangriu
Sangria s ružovým vínom a jahodami je treťou verziou receptu na tento osviežujúci ovocný letný drink.
Potrebovať budete:
- 500 g mrazených jahôd
- 50 g cukru
- 750 ml suchého ružového vína
- 180 ml vodky
- 800 ml minerálky (skvelá je ochutená citrusová, prípadne si vyberte obľúbenú príchuť hodiacu sa k jahodám)
- jahody a maliny na ozdobu
Príprava sangrie s jahodami
Na panvici priveďte do varu mrazené jahody s cukrom. Potom teplotu stiahnite a nechajte variť zhruba 10 minút. Následne zmäknutú zmes popretláčajte vidličkou na kašičku a ešte chvíľku varte.
Po vychladnutí zmesi ju ešte prepasírujte do skleneného džbánu. Prilejte víno s vodkou a nechajte v chladničke postáť minimálne hodinu. Minerálku s čerstvým ovocím na ozdobenie s ľadom pridajte teste pred podávaním sangrie.
Aký je jej pôvod?
Sangria má svoj pôvod v Španielsku a Portugalsku. Predpokladá sa, že jej názov je odvodený zo slova sangre, čo znamená po španielsky krv. Vzdialená príbuzná dnešnej modernej ľadovo vychladenej sangrie, ktorou sa občerstvujeme v horúcom lete, je stredoveký nápoj. Korenený nápoj, ktorý sa podával po jedle ako digestív. Základ, ktorým je červené víno, sa v dávnej minulosti pilo ako náhrada za vodu, keďže bolo bezpečnejšie. Alkohol zabíja baktérie, takže sa eliminovala hrozba prípadnej nákazy.
Foto: Freepik