REKLAMA

K obľúbenej klasike určite patrí bublanina s ovocím. No táto nie je hocijaká! Ovocná bublanina ako od babičky sa stane vašou obľúbenou maškrtou, ktorá vám možno aj pripomenie detstvo.

Ingrediencie na bublaninu

Nasledujúci recept zaiste oceníte. Nadýchaný koláčik s ovocím vždy poteší malých aj veľkých. My sme pripravili bublaninu s broskyňami a sezónnym ovocím.

  • 100 g masla alebo rastlinného masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 vajíčka
  • 1, 5 dl plnotučného mlieka
  • 1 kypriaci prášok
  • 300 g polohrubej múky
  • 500 g ovocia (broskyne, jahody, maliny, čučoriedky, višne)
  • štipka soli
  • lyžica kakaa (môžeme nahradiť grankom)

Ďalšia kuchárska inšpirácia: Recept: Kváskový tvarohový koláč s ovocím, ktorému neodolá nik

jednoduchá ovocná bublanina
bublanina recept

Postup prípravy ovocnej bublaniny

Ovocie umyjeme, očistíme, z višní vyberieme kôstky a na sitku necháme odkvapkať. Maslo vopred vyberieme z chladničky a necháme ho zmäknúť. Vajcia rozklepneme a oddelíme bielky a žĺtky.

REKLAMA

Do mixéra vložíme maslo a cukor, vanilkový cukor a vyšľaháme. Postupne pridávame žĺtky a miešame do penista. Kvôli zvýrazneniu chuti pridáme štipku soli. Znížime otáčky a opatrne pridáme mlieko.

K múke prisypeme prášok do pečiva a pridávame k zmesi, ktorú dôkladne vymiešame. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridávame ho k cestu a zľahka premiešame.

...

Plech vymastíme a vysypeme hrubou múkou. Použili sme plech s rozmermi 40 krát 25 centimetrov s vyšším okrajom. Pripravené cesto naň rovnomerne nalievame, vyrovnáme stierkou.

Menšiu časť cesta ( približne štvrtinu) si necháme bokom a vmiešame lyžicu kakaa. Nepravidelne nalejeme na cesto.

Pozri aj: Recept na jahodový koláč s posýpkou: Dobrota aj pre vegánov

ovocná bublanina

Na pripravené cesto poukladáme polovice broskýň, maliny, jahody alebo iné ovocie, ktoré sme predtým posypali kryštálovým cukrom.

Plech vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme približne 30 – 35 minút do zlatista. Dĺžka pečenia závisí od rúry, takže priebežne koláč kontrolujeme. Po upečení vyberieme a posypeme vanilkovým cukrom. Pokrájame ho po vychladnutí. Hotovo. Ovocná bublanina ako od babičky vás poteší svojou sviežou chuťou. 

Aj keď sa bublanina s ovocím spája najčastejšie s letným obdobím, mimo sezóny môžeme použiť mrazené ovocie alebo kompót, ktorý necháme dobre odkvapkať.

Foto: redakcia krasaastyl.sk

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.