Kváskovanie sa v dnešných časoch stalo celkom trendom a okrem úžasného nadýchaného chlebíka zachutia aj kváskové podpecníky, focaccia či sladké koláče. Kváskový tvarohový koláč s ovocím, ktorý sme si pre vás pripravili, sa stane taktiež vaším obľúbencom.
Prečo je kváskovanie zdravšie? Aj keď pečenie z kvásku zaberie podstatne viac času, ako keď použijeme droždie, výhody sú veľké. Vďaka kvasu, ktorý voláme pekne kvások a niektorí mu dávajú dokonca mená, dochádza k fermentácii, pri ktorej sa rozložia zložité látky na jednoduché, ktoré vie ľudské telo lepšie spracovať. Cesto je tak ľahšie stráviteľné, nespôsobuje tráviace ťažkosti.
Ingrediencie na úžasný kváskový tvarohový koláč
Rozkvas
- 110 g ražnej múky
- 110 g vody
- 110 g materského kvásku
Cesto
- 350 g hladkej múky
- 200 ml plnotučného mlieka
- 2 lyžice cukru
- 50 g masla
- 1 žĺtok
- pripravený rozkvas
Plnka
- 250 g tvarohu
- 250 g mascarpone
- žĺtok
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 lyžice hrozienok
- 200 g ovocia – konzervované mandarínky a čerstvé jahody
Pozri tiež: Recept na jahodový koláč s posýpkou: Dobrota aj pre vegánov
Postup
Večer pred pečením si pripravíme rozkvas z materského kvásku, vody a ražnej múky. Všetky zložky vložíme do sklenenej nádoby, dobre vymiešame a do rána necháme odložené v kuchyni na linke.
Na druhý deň si pripravíme cesto. Používame domácu pekárničku, ale samozrejme môžete použiť aj kuchynský robot. Do nádoby z pekárničky vložíme suroviny v tomto poradí: roztopené maslo, vlažné mlieko, hladká múka, cukor, žĺtok a nakoniec pridáme rozkvas. Nastavíme program cesto a pekáreň sa o ostatné postará.
Po necelých dvoch hodinách sa program ukončí. Necháme cesto ešte 1,5 hodiny kysnúť. Pripravíme si plech, ktorý sme vytreli maslom a rovno z pekárne cesto vložíme na plech. Prstami ho rovnomerne roztiahneme po plechu a necháme ešte pol hodiny v pokoji.
Medzitým si pripravíme plnku. Zmiešame tvaroh a mascarpone. Pridáme cukor a žĺtok. Môžeme použiť tyčový mixér. Pridáme hrozienka. Vymiešaný krém rovnomerne rozotrieme na cesto. Na vrch poukladáme mandarínky a jahody, ale môžeme použiť aj iné sezónne ovocie. Vložíme do rozohriatej rúry a pečieme pri teplote 180 – 190 stupňov Celzia približne 35 – 40 minút. Po vybratí z rúry necháme vychladnúť a potom tvarohový koláč s ovocím pokrájame.
Náš tip: Dajte pri pečení čo najnižšie pod plech s koláčom menší pekáčik, do ktorého ste naliali vodu. Cesto bude nadýchanejšie a chrumkavejšie.
Foto: redakcia krasaastyl.sk