Z kvásku sme už piekli dobroty ako napríklad poctivý podpecník s bryndzou alebo aj tvarohový koláč. Prišiel čas zase vyskúšať niečo nové. Pripravili sme kváskové rožky plnené samými dobrotami – olivami, hríbmi, sušenými paradajkami a syrom balkánskeho typu. Zdravé rožky z kvásku s náplňou ušetria čas pri servírovaní, keďže vo vnútri skrývajú chutné prekvapenie, stačí ich podávať napríklad s čajom.
Na kváskové rožky si pripravíme nasledujúce ingrediencie.
Rozkvas
- 110 g materského kvásku (z ražnej múky)
- 110 g vody
- 110 g ražnej múky
Cesto na kváskové rožky
- 550 g hladkej pšeničnej múky
- 300 ml vody
- rozkvas
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajová lyžička cukru
- lyžica oleja
Ďalšia inšpirácia: Niečo sladké z kvásku? Upeč si nadýchané buchtičky
Plnka
- 400 g konzerva šampiónov
- čierne olivy bez kôstky (menšia konzerva)
- sušené paradajky (3 – 4 polievkové lyžice)
- 80 g syru feta alebo balkánskeho syru
Ideme kváskovať
Aj keď príprava cesta pri kváskovaní si vyžaduje oveľa viac času ako pri kysnutí s droždím (viac času na kysnutie, ale nie viac práce), je pečivo zdravšie a chutnejšie. Pri kváskovaní dochádza k prirodzenému kvaseniu, pri ktorom sa ťažšie stráviteľné látky rozkladajú na jednoduchšie, tie sú pre organizmus ľahšie stráviteľné.
Nie je to nič komplikované, stačí si proces kysnutia dobre načasovať a pomôcť si domácou pekárničkou so samostatným programom na cesto. Pokiaľ chceme piecť aj kváskový chlieb, musí mať pekáreň aj samostatný program na pečenie.
Večer pred plánovaným pečením si do sklenenej misky pripravíme ingrediencie na rozkvas čiže štartér, dobre vymiešame, prikryjeme kuchynskou fóliou, aby cesto neobschlo. Necháme do rána na kuchynskej linke, teda 8 až 9 hodín.
Ráno do nádoby z pekárne nalejeme dve lyžice oleja a pridáme suroviny na cesto v nasledujúcom poradí: soľ, cukor, voda, múka a nakoniec rozkvas. Vložíme do pekárne, spustíme program cesto. Po necelých dvoch hodinách je program ukončený, my však necháme cesto v pekárni ešte 2, 5 až 3 hodiny.
Cesto z domácej pekárne vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 8 častí, ktoré vytvarujeme na bochníky. Necháme ich na doske prikryté postáť približne 20 minút.
Musíš mať: Šikovné vychytávky do kuchyne
Medzitým si pripravíme suroviny na naplnenie rožkov. Hríby a olivy pokrájame na menšie kúsky, sušené paradajky na chvíľu zalejeme vodou, aby zmäkli, v sitku ich necháme odkvapkať.
Syr rozmrvíme alebo pokrájame na menšie kúsky. V tejto podobe je recept vhodný pre vegetariánov a bez použitia syra aj pre vegánov. Ak vám chýba mäsová zložka, môžete nakrájať alebo natrhať plátky šunky.
Šťavnatá náplň do rožkov z kvásku
Bochníčky rozvaľkáme na kruh. Cesto má byť tenšie, musí sa však dať s plnkou pekne zrolovať. Náplň nedávajte až ku kraju, aby vám po zatočení cesta nevypadávala. Okraje zatočte dovnútra.
Náplň môžete variovať. Osvedčená kombinácia sú olivy so syrom, ďalšiu šťavnatú kombináciu vytvoríte zo šampiónov a paradajok, prípadne použite všetky suroviny do jednej náplne.
Z uvedeného množstva z hľadiska veľkosti vytvoríte bagety. Môžete ich položiť na plech vyložený papierom na pečenie. Nám sa výborne osvedčili plechy na pečenie bagiet, ktoré sú výbavou niektorých domácich pekární, ale dajú sa kúpiť aj samostatne. Naplnené rožky opäť necháme postáť aspoň hodinu, aby zväčšili svoj objem.
Vložíme do rozohriatej rúry na 180 až 190 stupňov a pečieme približne 20 – 25 minút v závislosti od vašej rúry. Pred pečením vložíme do dolnej časti rúry menší pekáčik s vodou. Vaše rožky či bagetky budú chrumkavé.
Foto: redakcia krasaastyl.sk