Talianska kuchyňa je obľúbená a rozšírená nielen v Európe. Základným jedlom je pasta, čiže cestoviny. Jedným z okolo sto druhov cestovín sú lasagne, široké rezance, rovné alebo zvlnené. V zapekacích misách sa vrstvia plátky cestoviny s rôznymi náplňami z mäsa, syra, zeleniny a omáčkami, najčastejšie bešamelovou a boloňskou.
Aj keď najznámejším receptom sú lasagne s boloňskou omáčkou a mletým hovädzím mäsom, dnes sme pripravili menšiu obmenu. Lasagne s kuracím mäsom a špenátom. Tento jednoduchý recept, no najmä výsledok na tanieri budete milovať.
Príprava lasagní v minulosti bola časovo náročná, pretože bolo potrebné pripraviť domáce cestoviny. Dnes sú v predaji rôzne druhy lasagní. Siahnite po takých, ktoré sú z tvrdej pšenice a nie je potrebné ich predvariť. V takom prípade vám na prípravu jedla postačí 30 – 40 minút a približne rovnaký čas trvá jeho pečenie v rúre.
Kuracie lasagne so špenátom sú sýtym a mimoriadne chutným obedom. Ak ste ich ešte nepripravovali, je najvyšší čas začať. Tieto konkrétne totiž zvládne aj začiatočník.
Na lasagne s kuracím mäsom a špenátom potrebujete:
- 500 g kuracích pŕs
- 300 – 400 g špenátových listov
- 600 ml plnotučného mlieka
- 30 g masla
- 2 lyžice hladkej múky
- balenie lasagní
- 200 g tvrdého syra
- cesnak
- čierne korenie
- muškátový orech
Pomer mäsa a špenátu si môžete upraviť. Ak úplne vynecháte mäso, máte vegetariánsku verziu jedla a každú vrstvu môžete obohatiť o strúhaný syr.
Ďalšia inšpirácia: Recept: Šampiňónová krémová polievka so zemiakmi a bez múky
Ako na prípravu kuracích lasagní?
Mäso z kuracích pŕs nakrájame na malé kúsky, ak chcete a máte čas, môžete ho pomlieť. Posolíme, okoreníme, pridáme roztlačený cesnak a na oleji opečieme. Ak budete chcieť, môžete s mäsom z kuracích pŕs podusiť nakrájané šampiňóny alebo sterilizované šampiňóny v slanom náleve z konzervy. Preložíme do inej nádoby a na tej istej panvici pripravíme špenát.
Na rozohriatom oleji osmažíme umyté a odkvapkané špenátové listy, ktoré posolíme a pridáme cesnak.
Vo väčšej nádobe si pripravíme bešamelovú omáčku tak, že rozohrejeme 30 g masla, pridáme dve lyžice hladkej múky, minútu miešame a postupne prilievame studené mlieko. Osolíme, okoreníme, ochutíme štipkou postrúhaného muškátového orieška. Necháme prevrieť, kým omáčka zhustne.
Do vymasteného pekáča alebo misy na zapekanie dáme najskôr omáčku, poukladáme plátky lasagní, na ne dáme špenát, kuracie mäso, omáčku.
Neprehliadni: Šikovné riešenia organizácie kuchyne, kúpeľne či šatníka
Vo vrstvení pokračujeme, kým sa nám neminú ingrediencie. Hornú vrstvu tvorí omáčka a postrúhaný parmezán alebo tvrdý syr. Je dôležité, aby omáčky bolo dosť a lasagne boli ňou počas pečenia dôkladne prikryté, pretože cestoviny pečením zväčšia objem a horná vrstva lasagní by mohla byť suchá.
Pečieme v rúre zohriatej na 180 – 190 stupňov približne 40 – 45 minút najskôr prikryté, posledných 15 minút vrchnák odstránime, aby sa cestoviny upiekli do zlatista.
Zaujme ťa tiež: Recept: Domáce kváskové rožky so slanou plnkou
Pred krájaním a servírovaním nechajte kuracie lasagne so špenátom aspoň 15 minút vychladnúť, aby omáčka trochu stuhla a pri krájaní nevytekala. Stačí pripraviť dobrý zeleninový šalátik a chutný obed je hotový.
Foto: redakcia krasaastyl.sk