Ako sa hovorí, aj majster tesár sa utne. No a taktiež aj inak šikovná gazdinka či gazda, ktorí majú pri sporáku už čo-to odstáte, môžu jedlo pokaziť. Niečo sa napraviť nedá, no to sa netýka príliš riedkej polievky, prípadne omáčky. Konzistencia týchto pokrmov sa dá v priebehu chvíľky ľahko napraviť. Máme pre vás osvedčené rady, ako zahustiť polievku aj omáčku. Guláš, zeleninová či smotanová polievka, omáčka na špagety či na mäso – všetko sa to dá zachrániť.
Najklasickejšie a pomerne univerzálne spôsoby zahusťovania pokrmov
Začneme dvoma najjednoduchšími a asi najčastejšie využívanými spôsobmi zahusťovania.
Prvým spôsobom je redukcia vody. To znamená, že na miernom ohni necháte bez pokrievky nadbytočnú tekutinu odpariť.
Druhým najklasickejším spôsobom zahusťovania je využitie zápražky, resp. zátrepky. Tá sa totiž nemusí pridať len do základu, ale môžete ňou doladiť konzistenciu polievky či omáčky aj dodatočne.
Zahusťovaciu zátrepku urobíte tak, že zoberiete z polievky alebo omáčky zhruba deci až dva bokom do misky, do ktorej pridáte zarovnanú polievkovú lyžicu hladkej múky. Základom je, aby ste to dobre vymiešali a nezostali vám v zmesi hrudky.
Potom tekutinu na zahustenie za stáleho miešania vlejete späť do hrnca s omáčkou či polievkou. Nechajte to ešte všetko spolu zo päť minút prevrieť pri občasnom premiešaní.
Ako zahustiť polievku či omáčku s pomocou zemiaku?
Zahustenie polievky alebo omáčky zemiakmi je jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť požadovanú konzistenciu bez použitia múky. Do polievky alebo omáčky môžete na zahustenie pridať trochu nastrúhaného zemiaku (ideálne uvareného, aby ste ho nemuseli dlho variť v jedle), prípadne trochu zemiakovej kaše v prášku. Nezabudnite dobre povariť.
Použiť môžete na zahustenie samozrejme aj celé zemiaky, pričom ich varíte s polievkou dovtedy, kým nie sú úplne mäkké a po uvarení ich popučíte priamo v nej, prípadne môžete použiť mixér.
Pokiaľ máte k dispozícii domácu zemiakovú kašu, tiež ju viete využiť na zahustenie. Jej krémová textúra a jemná chuť sú priam stvorené na to, aby vašej polievke alebo omáčke dodali potrebnú konzistenciu.
Urobte to tak, že zemiakovú kašu vymiešajte s mliekom v rovnakom pomere (a podľa potreby zahustenia). Prípadne si odlejte z danej polievky či omáčky a zahusťujte kašou. Treba postupovať s citom, aby ste to neprehnali. Držte sa však ideálne pomeru 1:1. Zmes potom vlejte späť. Za stáleho miešania nechajte prevrieť zo tri minútky.
Na zahustenie viete použiť aj zemiakový škrob, ktorý najskôr v malom množstve rozrobte v troche studenej vody, aby ste vytvorili hladký roztok bez hrudiek. No a následne pomaly pridajte túto zmes do horúcej polievky alebo omáčky, a to za stáleho miešania, až kým sa omáčka alebo polievka nezahustí na požadovanú konzistenciu. Nechajte omáčku či polievku ešte chvíľu povariť, aby sa chuť zemiakového škrobu stala lahodnou súčasťou pokrmu a úplne sa rozvinula.
Pri použití zemiakov na zahustenie je dôležité pamätať na to, že zemiaky môžu pridať do vašej polievky alebo omáčky jemnú zemiakovú chuť, takže sa uistite, že sa táto príchuť hodí aj k ostatným ingredienciám.
Zahustenie smotanových polievok alebo omáčok žĺtkom
Pokiaľ má vaša krémová polievka alebo omáčka so smotanou redšiu konzistenciu, ako by ste chceli, na zahustenie môžete bez problémov použiť žĺtok. Tento spôsob zahusťovania sa volá legovanie.
Postup je nasledovný. Najskôr samostatne rozmiešajte v nádobke jeden žĺtok so zhruba dvoma lyžicami smotany. Potom do nádobky veľkou lyžicou postupne prilievajte z horúcej omáčky alebo polievky, ktorú potrebujete zahustiť. Keď budete mať takto zo tri deci tekutiny s vajíčkom premiešanej, vylejte to za stáleho miešania do hrnca s omáčkou či polievkou. Stále miešajte a opatrne nechajte prejsť na miernom ohni bodom varu. V žiadnom prípade však ďalej nevarte, lebo by sa žĺtok zrazil.
Pri smotanových omáčkach či polievkach však môžete okrem legovania dosiahnuť zahustenie aj tým, že necháte hrniec počas varenia pootvorený a jednoducho necháte nadbytočnú tekutinu vypariť. Ako dlho to bude trvať, to záleží od množstva smotany.
Ako zahusťovať omáčku maslom?
Na kúsky narezané maslo jeden po druhom vmiešajte do omáčky. Vďaka studenému maslu klesne teplota omáčky, pričom dôjde k jej jemnému zahusteniu. Taktiež týmto spôsobom dostane pokrm lahodnejšiu chuť. Omáčku je však nutné ihneď podávať.
Škrobová múčka – ideálny zahusťovací pomocník
Škrobová múčka je dosť podstatnou ingredienciou ázijskej kuchyne, no využijete ju aj na zahustenie iných jedál. Či už kukuričný, alebo zemiakový. Najskôr v malom množstve vody rozmiešajte trochu škrobovej múčky. Dbajte na to, aby sa nevytvorili hrudky. Túto zmes potom za stáleho miešania vlejte do polievky či omáčky a nechajte prevrieť.
Ako zahustiť guláš? Na výber máte zemiak aj chleba
O tom, ako zahustiť polievku zemiakom sme už písali vyššie. Je to skvelý spôsob na zlepšenie riedkej konzistencie guláša, no nie jediný.
Do guláša sa robí aj cibuľová zápražka, keď sa nakrájaná cibuľa opraží na tuku, zasype sa múkou a mieša, kým nemá zlatohnedú farbu.
Druhým najvychytenejším spôsobom je však zahusťovanie guláša chlebom. Ideálny je na to starší chlieb. Jednoducho z neho najskôr odstráňte kôrku a zvyšok nakrájajte nadrobno. Pridajte ho do guláša a varte, kým sa v polievke nerozpustí.
Ďalší tip do kuchyne: Recept: Šampiňónová krémová polievka so zemiakmi a bez múky
Urobiť to môžete aj tak, že najskôr vymiešate pol deci vody s lyžicou krupice a necháte postáť, aby krupica prirodzene nabobtnala. Potom pridáte ku krupici z teplej polievky alebo omáčky, vymiešate a vlejete za stáleho miešania do hrnca. Takto sa doba spoločného varenia skráti na dve až tri minúty.
Zeleninovú polievku však môžete zahustiť aj samotnou zeleninou. Nerobte to však s klasickým vývarom. Ako na to? Jednoducho využite zemiak, brokolicu, mrkvu či šošovicu. Vybraný kúsok zeleniny povarte v malom množstve vody a následne z nej urobte pyré. Popučte alebo prepasírujte a zamiešajte do polievky.
Vybrali sme: Tu sú dôvody, prečo sa oplatí jesť bataty: Spoznaj tipy na pestovanie a varenie sladkých zemiakov
Ako zistiť ideálnu hustotu omáčky?
Aj keď už ovládate spôsoby, ako zahustiť polievku či omáčku, predsa len si aj zahusťovanie vyžaduje trochu cviku, citu, pozornosti a precíznosti. Kašovitá a hrudkovitá polievka alebo omáčka na tanieri veru nie je žiadna výhra. Preto opatrne.
Nemusíte sa však hneď vzdávať, ak vám polievka či omáčka nevyjde podľa predstáv. Aj skúsení kuchári sa neustále učia a zdokonaľujú. Zahusťovanie si vyžaduje istú dávku trpezlivosti a citu pre správne načasovanie. Je to ako tanec s ingredienciami, kde musíte vedieť, kedy pridať škrob, múku či iné zahusťovadlo, aby ste dosiahli tú správnu konzistenciu.
Na záver vám dáme tip, ako zistiť, či má omáčka tú správnu konzistenciu, alebo je ešte potrebné zahustenie. Omáčka je správne hustá v momente, keď na zadnej strane varešky, ktorou ju miešate, uľpie slabučká vrstva.
Tiež sa oplatí prečítať: Super tipy, ako urýchliť varenie: Fazuľa či mäso budú hotové raz-dva
Foto: Freepik