Šťavnaté melóny sú neodmysliteľnou súčasťou leta. Či už si ich vychutnávate lyžicou, nakrájané na plátky alebo v sangrii. Okrem toho, že sú chutné, dokážu organizmus pekne hydratovať. Veď červený melón obsahuje až z 92 % vodu. Tiež sa v ňom nachádza aj mnoho vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamín A, C, K aj vitamíny skupiny B, ale aj vápnik, železo, mangán, horčík, draslík či meď.
Čo nás ale na melóne láka najviac, je jeho chuť. Keď si chceme dopriať naozaj dobrý a sladký melón, treba, aby sme boli pri jeho výbere pozorní. Ako vybrať zrelý melón? Využite nasledujúce rady, ktoré vám pomôžu minimalizovať riziko, že po prekrojení zelenej šupky melóna zostanete sklamaní. A to či už z nezrelého, prezretého alebo vo všeobecnosti nechutného melóna.
Niekoľko tipov, ako si vybrať najlepší melón z obchodu
Aby sme si kúpili naozaj sýtočervený, šťavnatý a sladučký vodný melón, treba zapojiť zmysly. No a k tomu treba pridať aj dve či tri minúty naviac na dobré preskúmanie. To určite stojí za to, aby sme si spríjemnili horúce dni delikátnou melónovou maškrtou. Naše dobré tipy vám pomôžu vybrať správne zrelý melón.
Ten najväčší nemusí byť najlepší
Asi prvé, čo upúta našu pozornosť a podľa čoho sa snažíme vyberať, je veľkosť melóna. Nemusí však platiť, že čím väčší, tým lepší.
Dôležitejšia je hustota melóna, teda väčšia váha, ktorá nasvedčuje o šťavnatosti. Svojho ideálneho kandidáta pravdepodobne nájdete medzi melónmi, ktoré sa pohybujú v rozmedzí od 5 do 7 kilogramov. Pôjde teda skôr o priemerne veľké kúsky.
Pamätajte, že aj keď vás možno v obchode osloví velikánsky melón, jeho vnútro nemusí byť rovnomerne sladké, i keď všetko ostatné môže svedčiť v jeho prospech.
Neprehliadni: Aloe vera na popáleniny od slnka: Aké ďalšie účinky má tento všestranný gél?
Na druhej strane spektra sú zas malé melóny, ktoré sú síce praktické na prenos, no zvyknú sa kaziť rýchlejšie.
Stredná veľkosť je teda tou najlepšou cestou k tomu, ako vybrať rovnomerne zrelý melón, no predovšetkým po všetkých stránkach aj naozaj dobrý a chutný melón.
Poklopkajte
Jemné poklopkanie zo spodnej žltšej strany melóna je jednou zo známych metód výberu. Podľa správnosti by mal byť zvuk primerane dutý. Ak je zvuk tlmenejší, znamená to, že melón ešte nie je dobre dozretý, ale ak je až príliš dutý, je tu podozrenie, že začína vnútri vysychať.
Má žltú škvrnu?
Tento bod súvisí s predošlým. Klopeme na spodnú časť melóna, teda na tú, ktorá bola v kontakte so zemou a podľa správnosti by mala byť žltá. Čím žltšia je, tým by mal byť aj melón sladší a zrelší. Melón bez tejto škvrny alebo len s jej bledý náznakom nemusí byť dozretý.
Ďalším vizuálnym indikátorom zrelosti melóna sú pásy na ňom. Výber by mal padnúť na tie, ktorých pásy sú žltšie. Menej viditeľné alebo biele pásy nenasvedčujú o zrelosti.
Guľatý alebo podlhovastý?
Pokiaľ sa rozhodujete medzi guľatučkým a podlhovastejším melónom, zvoľte ten guľatý. Prečo je to lepší výber? Guľaté melóny sa označujú ako samičie. Čo je však podstatné, tieto samičie melóny bývajú oveľa sladšie ako podlhovasté samčie, ktoré majú v porovnaní s nimi vodovejšiu chuť.
Privoňajte si k nemu
Požadovanú zrelosť vodného melóna možno zistiť aj pomocou čuchu. Máte ho vycvičený? Tak si určite vyberiete dobre. Podľa čoho sa ale orientovať?
Pokiaľ ucítite len zeleninový pach, nie je to dobrý signál. Vyberte si radšej ten so sladkastou vôňou.
Zaujme ťa: Najlepšie ovocné masky na tvár aj vlasy: Vyrobíš si jahodovú, melónovú, jablkovú či masku z hrozna?
Pozrite sa na „chvostík“
O zrelosti melóna napovie veľa jeho „chvostík“, resp. stopka. Vyhnite sa melónom so zelenou stopkou a zamerajte sa na tie, ktoré majú „chvostíky“ suché a žltkasté. Prvé spomínané totiž patria do kategórie bledých kúskov bez chuti a do tých druhých sa radi s chuťou zahryznete.
Čo vlastne znamená suchá, nažltnutá až hnedá farba stonky melóna? Znamená to, že melón prirodzene dozrel na poli. Ak stonku nemá, aj tak sa dobre pozrite na miesto, kde pôvodne bola. Na ňom by totiž mala byť šupka tvrdá a suchá.
Vedeli ste, že ak chce pestovateľ urýchliť dozrievanie melónov, otočí ich o 360 stupňov vpravo? Týmto otočením obmedzí prísun živín a vlahy, pričom melóny reagujú tak, že začnú dozrievať rýchlejšie. Keď si teda všimnete, že stonka na melóne je prekrútená, tak je to práve kvôli tomuto triku.
Ďalším dobrým tipom, ako si vybrať zrelý melón, no nie odležaný kúsok je, že ho chytíte do rúk a potlačíte na opačnej strane, než je stonka. Ak je v tejto časti mäkký, pravdepodobne bol už dlho odtrhnutý, teda je starý.
Zhrnuté a podčiarknuté, ako vybrať dobrý melón
Keď si to teda zrekapitulujeme, čo je odpoveďou na otázku, ako vybrať zrelý melón plný chuti a bez nedostatkov? Mal by byť stredne veľký, guľatého tvaru, so suchou žltou stopkou a tiež žltou škvrnou na spodnej časti, ktorou sa dotýkal zeme. Pozor si treba dať aj na vôňu. Tá by mala byť nasladlá. No a pri poklopaní vydáva dobrý melón dunivý hlboký zvuk.
Foto: redakcia krasaastyl.sk/Freepik