Recept na výborný jahodový koláč s posýpkou ocenia všetci, ktorí milujú tieto svieže sladkokyslé plody plné blahodarných látok. Červené, sladké, šťavnaté, voňavé. Práve teraz je čas jahôd s najlepšou chuťou, ktoré rastú v našich záhradách a na slovenských jahodoviskách, kde si ich môžete nazbierať aj v rámci samozberu.
Samozrejme, najlepšie a najzdravšie sú jahody čerstvé. Vitamín C podporí imunitu a tvorbu kolagénu, čím sa zlepšuje pružnosť pokožky a odďaľuje tvorba vrások. Jahody obsahujú vysoký podiel vody a málo cukru, napriek tomu chutia sladko. Majú nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny, sú teda vhodné, a to predovšetkým v čerstvej podobe, aj pri redukcii hmotnosti. Pokiaľ však diétu nedržíte, môžete si dopriať aj rôzne pečené či nepečené jahodové lahôdky.
Keď sa sladučkých jahôd dosýta najete a spravíte si aj výborný jahodový džem, príde čas i na chutný jahodový koláč s posýpkou, resp. mrveničkou.
Vybrali sme: Super tipy, ako urýchliť varenie: Fazuľa či mäso budú hotové raz-dva
Pripravili sme si pre vás recept na maškrtu s jahodami a ovsenými vločkami a ak maslo nahradíte rastlinným maslom, dostanete dokonca vegánsku verziu jahodového koláča.
Veríme, že keď si túto dobrotu pripravíte, nezostane po nej ani omrvinka. Je to slasť pre chuťové poháriky. A ako vidíte na fotkách, koláčik lahodí i vizuálne. Samozrejme, že recept môžete variovať aj s iným bobuľovitým ovocím, a to podľa sezóny.
Ingrediencie na mrveničkový jahodový koláč
- 150 g ovsených vločiek
- 180 g hladkej múky
- 170 g hnedého cukru
- 170 g masla/rastlinného masla (verzia pre vegánov)
- pol lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Náplň
- 500 g jahôd
- lyžica citrónovej šťavy
- 90 g kryštálového cukru
- 2 lyžice kukuričného škrobu
Ďalšia inšpirácia: Recept na dokonalé špízy s cuketou a dipom
Postup na jahodový koláč s posýpkou
Do misky pridáme najskôr suché zložky: ovsené vločky, múku, cukor, kypriaci prášok a soľ. Zmiešame ich a pridáme maslo, ktoré sme nechali zmäknúť a pokrájali na kúsky. Necháme si trochu masla na vytretie pekáča. Maslo pridáme do misky a prstami miesime dovtedy, kým nevznikne mrvenička. Z nej odoberieme jeden a pol hrnčeka a zvyšok prstami natlačíme na dno vymasteného pekáča s rozmermi 26 krát 35 cm.
Náplň tohto zdravého koláča pripravíme z jahôd, ktoré umyjeme, odstopkujeme, pokrájame. Vložíme do hrnca aj s citrónovou šťavou, varíme pri nižšej teplote, občas premiešavame, kým ovocie ľahko zmäkne. Následne pridáme cukor, v ktorom sme rozmiešali kukuričný škrob, varíme do zhustnutia a odložíme z bokom.
Keď náplň trochu vychladne, rovnomerne ju rozotrieme na cesto a posypeme ju zvyškom mrvenice.
Takto pripravený koláčik vložíme do rúry, ktorú sme si predhriali na 180 až 190 stupňov Celzia a pečieme do zlatista približne 35 až 40 minút.
Upečený jahodový koláč s posýpkou necháme vychladnúť, až potom nakrájame.
Výbornou náplňou je aj kombinácia jahôd s rebarborou. Recept pokojne obmieňajte aj o iné ovocie. Vyskúšať môžete bobuľovité plody ako maliny, čučoriedky, josty a ríbezle.
Foto: redakcia krasaastyl.sk