Cuketa sa v našich kuchyniach udomácnila už pomerne dávno. Poznáme desiatky receptov. Na slano, na sladko, ako hlavné jedlo, prílohu, polievku, ba aj zákusok. Sú ale recepty, ktoré patria k našim obľúbeným, podľa ktorých si cuketu pripravujeme niekoľkokrát za sezónu. K nim patrí recept na cuketovo-tvarohové placky s dipom a prikladáme aj skvelý recept na cuketové placky bez múky.
Recept na cuketovo-tvarohové placky s dipom
Spojenie cukety, tvarohu a byliniek dodáva light verzii placiek veľmi lahodnú chuť. Chrumkavé cuketové placky s tvarohom môžete konzumovať samostatne alebo ako prílohu k mäsu.
Ingrediencie:
- 750 g cukety
- 200 g hrudkovitého tvarohu
- 230 g polohrubej múky
- 2 vajíčka
- 1 veľká cibuľa
- petržlenová vňať
- kôpor
- 1 lyžička prášku do pečiva
- olej
Dip:
- 200 g pochúťkovej smotany
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- uhorka (ak vám vyhovuje v kombinácii so smotanou)
Ďalšia inšpirácia: Poznáš blahodarné účinky cvikly? Začni ju jesť a neoľutuješ!
A ideme si urobiť cuketovo-tvarohové placky
Cukety umyjeme. Ak sú mladé, nemusíme ich ani zbaviť šupky. Väčšie očistíme a lyžicou odstránime mäkkú časť so semiačkami. Nastrúhame do misky na strúhadle nie úplne najemno. Posolíme a necháme postáť 15 – 20 minút, aby pustila cuketa šťavu.
Medzitým si nakrájame nadrobno cibuľu. Pokrájame aj kôpor a petržlenovú vňať, ich množstvo volíme podľa toho, ako máme radi tieto aromatické rastliny. Keďže sú naše obľúbené, použili sme dve hrste petržlenovej vňate a menšiu hrsť kôpru.
Do misky vložíme tvaroh, ktorý vidličkou rozdrvíme na malé časti, ak je tvaroh kompaktný, pokojne použijeme strúhadlo. Pridáme nakrájanú cibuľu, vajíčka a nastrúhané cukety , ktoré sme zbavili prebytočnej šťavy. Tú ešte nevylievame, použijeme z nej, ak by cesto bolo prihusté.
Do zmesi nasypeme múku, do ktorej sme pridali prášok do pečiva. Dobre rozmiešame a nezabudneme na petržlenovú vňať. Ak treba, dosolíme. Na panvici rozohrejeme olej a lyžicou dávkujeme placky, ktoré po opečení položíme na papierový obrúsok, aby sme ich zbavili prebytočného oleja.
Ak chceme odľahčenejšiu verziu, placky položíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a vložíme do rúry zohriatej na 190 °C, pokiaľ nechytia zlatistú farbu. Po upečení ich ľahšie preložíme z papiera, keď ich necháme chvíľu postáť.
Zaujme ťa: Recept na zavárané chrumkavé uhorky: Vždy sa ti vydaria
Dip si pripravíme veľmi jednoducho zmiešaním pochúťkovej smotany, roztlačeného cesnaku a štipky soli. My sme dip zvýraznili nastrúhanou uhorkou. Ak máte radi, môžete pridať nakrájaný kôpor. Je dobré, keď si dip pripravíme skôr a necháme ho schladiť pred podávaním v chladničke.
Cuketovo – tvarohové placky sú ľahšie a nadýchanejšie než klasické, chutia rovnako v teplom aj studenom stave a nikdy dlho nevydržia.
Cuketové placky bez múky
Ďalšia verzia cuketových placiek bude vyhovovať tým, ktorí nekonzumujú alebo obmedzujú múku, pretože v tomto recepte je nahradená ovsenými vločkami.
Jednoduchá príprava
Do väčšej misky nahrubo nastrúhajte cuketu, posoľte ju, premiešajte a nechajte 10 minút postáť. Prebytočnú vodu vyžmýkajte a zatiaľ si ju odložte. Ak by cesto na placky bolo prihusté, môžete ju ešte použiť. Pridajte ovsené vločky a vajíčka, premiešajte. Pridajte najemno nastrúhaný syr, ochuťte čiernym korením a nasekanými bylinkami.
Cesto nechajte postáť pol hodinu, ovsené vločky nasajú tekutinu, zväčšia svoj objem a cesto bude hustejšie. Na panvici rozpáľte olej a opekajte menšie placky z obidvoch strán. Ak sa vám nechce stáť pri panvici, vysteľte pekáč papierom na pečenie, jemne potrite olejom a pečte pri teplote 200 °C asi 25 minút do zlatista.
Podávajte s dipom alebo zeleninovým šalátom a zemiakovou kašou. Aj tieto cuketové placky sa hodia ako ľahký obed či večera. Dobrú chuť!
Foto: redakcia krasaastyl.sk/Freepik