REKLAMA

Vieme o nej, že je zdravá, no niekomu viac a inému menej prekáža jej štipľavý pach i chuť. Zápach z úst by však nemal hrať až takú podstatnú úlohu. To pochopíte, keď si prečítate článok a spoznáte naozaj všetky účinky cibule na zdravie. Myslíme si, že vás presvedčia zaradiť ju hojne do svojho jedálnička. A to ideálne cibuľu v surovom stave, keďže v tejto podobe je najúčinnejšia. Mimochodom, vedeli ste, že sušená cibuľa a cibuľové preparáty, v ktorých je už eliminovaný typický pach, je zároveň aj minimálne účinná zo zdravotného aspektu?

Cibuľa v kuchyni

Bez cibule si nevieme predstaviť mnoho jedál. Patrí jednoznačne medzi základné ingrediencie. Svoje stabilné miesto má v omáčkach, pri dusení, varení… No vedeli ste, že napríklad surová cibuľa harmonizuje hladinu cholesterolu oveľa lepšie ako tá varená? Samozrejme, že aj vo varenej podobe má svoje veľké plusy.

Základom je ale variť z čerstvej cibule, teda nie so sušenými cibuľovými ochucovadlami, aby sme z tohto prírodného pokladu získali pre svoj organizmus čo najviac. 

Uvar si: Cibuľová polievka: Recept na delikátnu francúzsku cibuľačku

pokrájaná cibuľka do varenia

Pamätajte si, že cibuľa sa má krájať len tesne pred jej použitím do varenia. Inak by účinky cibule rýchlo vyprchali.

Účinky cibule na zdravie

  • Cibuľa zabraňuje zvýšeniu cholesterolu v krvi, resp. presnejšie povedané, znižuje zlý a zároveň zvyšuje dobrý cholesterol. Pokiaľ chcete minimalizovať negatívne efekty mastného jedla, jedzte súčasne s ním čerstvú, varenú alebo pečenú cibuľu. Potlačíte tak aj riziko tvorby krvných zrazenín.
  • Cibuľa je taktiež skvelým prírodným prostriedkom na liečbu nádchy a chrípky. Je to najmä tradičná ľudová medicína pri nachladnutí, kašli, ale aj zápale priedušiek či žalúdočných infekciách. Účinky cibule pomáhajú pri zúžení priedušiek (čo je kľúčové napríklad pri astme) a prinášajú úľavu pri upchatých dýchacích cestách. K tejto téme, napríklad aj o receptoch na cibuľový čaj a iných prírodných bojovníkoch proti vírusom a baktériám, ktoré podporujú imunitu a pôsobia proti zápalom, si prečítajte viac v článku Chrípka a prechladnutie: Stav na tieto domáce recepty.
REKLAMA
  • Výskumy preukazujú, že cibuľa znižuje vysoký krvný tlak.
  • Vďaka zlúčeninám allia a flavonoidom podporuje konzumácia cibule odolnosť proti rakovine. Z tohto aspektu je najúčinnejšia najmä červená cibuľa.
  • Účinky cibule využijete pre zdravie aj zvonka. Najemno nastrúhanú cibuľu v bavlnenej tkanine môžete prikladať na zapálané a boľavé miesta, ako napríklad kĺby, ale aj uši. No funguje to aj na nepríjemné štípance od hmyzu. Cibuľový obklad sťahuje prípadnú infekciu a zmierňuje bolestivosť.

Neprehliadni: Priprav si cibuľové špeciality s TÝMTO

červená cibuľa účinky

Aké množstvo cibule na deň podporí zdravie najlepšie?

100 gramov čerstvej cibule má cca 36 KJ a obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, hodnotnú vlákninu, niacín, mangán, železo i draslík. Už sme spomínali, že čerstvá cibuľa je pre zdravie najhodnotnejšia. Samozrejme, pomáha aj varená alebo pečená.

Výskumy odporúčajú zjesť denne 60 gramov cibule v akejkoľvek úprave, alebo surovú, a to spolu s jedlom. Pokiaľ teda zjete aspoň polovicu tejto hodnotnej zeleniny denne, môže váš organizmus čerpať zo všetkých vyššie spomínaných účinkov cibule na zdravie.

...

Skladovanie cibule a ako sa viaže cibuľa?

Čo sa skladovania týka, pre cibuľu je vhodná chladnejšia miestnosť, ideálne suchá komora. Prípadne i najteplejšie miesto v chladničke.

Čerstvá pozberaná cibuľa sa viaže aj do vencov alebo vrkočov. Je to zároveň aj tradičný spôsob uskladnenia cibule našimi predkami, ktorý ju vnímali celkom prirodzene nielen ako jedlo, ale aj ako liek. Názorné video nižšie.

Foto: Freepik

Použité zdroje: Miriam Poluninová: Potraviny, ktoré liečia, PERFEKT. a.s. 1998.

Pin It on Pinterest

Zdieľajte, ak sa vám u nás páči.

Pripravujeme pre vás ďalšie zaujímavé články.