Spolu so sychravými a chladnými dňami sa začína prejavovať aj zvýšená chorobnosť. Upchaté dutiny, bolesti hlavy a všetky nepríjemné príznaky a prejavy prechladnutia či nebodaj chrípky. Ako posilniť odolnosť organizmu a zásobiť sa v dvoch dúškoch významnými antioxidantmi, vitamínmi a prírodnými antibiotikami? Toto určite skúste! Ideálny nápoj, ktorý telo prehreje a zároveň podporí imunitu v boji proti náporu vírusov a baktérií, je zázvorový shot.
Okrem pôsobenia proti zápalom a na upokojenie žalúdka vie zázvor zabojovať aj proti únave a znižuje chuť do jedla, čo ocenia napríklad ľudia pri redukčných diétach. Pre nich môže byť hodnotným aj fakt, že zázvor zvyšuje termický efekt, preto telo spaľuje viac kalórií. Už v roku 1640 vo svojom diele Theatrum Botanicum bylinkárJohn Parkinson o zázvore napísal, že jeho vlastnosťami sú „zohriať studený žalúdok a pomáhať tráveniu“. O účinkoch zázvoru sme však toho už na webe popísali dosť.
Ako ale tento hrčkovitý aromatický koreň maximálne využiť vo svoj prospech v chrípkovom období? Tu sú recepty na ginger shot. Dajte si „ostrého panáka“ hneď zrána a naštartujte deň s posilnenou obranyschopnosťou.
Môže sa taktiež hodiť: Chrípka a prechladnutie: Stav na tieto domáce recepty
Recept na zázvorový shot
Receptov na liečivý nápoj z ďumbiera, teda zázvoru, je mnoho. Základom je čerstvý koreň zázvoru, med, citrón. Ostatné je o variovaní ingrediencií. Okrem citrónovej šťavy sa zvykne pre lepšiu chuť pridávať aj pomarančová, ba dokonca aj jablková šťava.
Z korenín sa do tohto drinku pre posilnenie účinkov volí najčastejšie kurkuma, čierne korenie alebo kajenské korenie. Na med môžete využiť alternatívu, a to javorový či čakankový sirup. Aj v obchodoch nájdete okrem medovo-zázvorových shotov aj iné kombinácie. Obľúbené sú zázvorovo-kurkumové a taktiež zázvorovo-rakytníkové „panáky“.
INGREDIENCIE
- 5 cm koreňa zázvoru
- 2 citróny
- štipka kajenského korenia
- 50 ml pomarančovej alebo jablkovej šťavy
- 1 až 2 lyžičky medu
- 200 ml vody
POSTUP
Koreň zázvora odšťavte alebo najemno nastrúhajte. Citrón odšťavte tiež. Pokiaľ je bio, môžete využiť aj z jeho kôry, ktorú najemno nastrúhajte. Vodu priveďte do varu a následne do nej pridajte predpripravený zázvor a prípadne aj citrónovú kôru. Varte zhruba 5 minút.
Na záver, keď hrniec odstravíte a tekutina mierne vychladne, prilejte aj citrónovú a pomarančovú alebo jablčnú šťavu a pridajte korenie. Pokiaľ nechcete mať v tekutine kúsky zázvora, môžete ginger shot ešte precediť cez sitko. Úplne na záver oslaďte medom. Med sa pridáva na konci, aby teplo nezničilo zdraviu prospešné látky, ktoré sa v ňom nachádzajú. Zázvorový shot skladujte v sklenenej nádobe v chladničke a spotrebujte do troch dní.
Recept na zázvorovo-kurkumový shot – extra silný
INGREDIENCIE
- 5 cm koreňa zázvoru
- 5 cm koreňa kurkumy
- 3 citróny
- štipka čierneho korenia
- 1 až 2 lyžičky medu
- 240 ml vody
POSTUP
Ošúpte koreň zázvora, kurkumy aj citróny. Všetko potom nakrájajte na stredne veľké kúsky, aby sa zmestili do mixéra. Pozor na kurkumu, lebo farbí. Ideálne by bolo, ak by ste pri jej spracovaní používali rukavice.
Všetky ošúpané ingrediencie hoďte do výkonného mixéra, pridajte štipku čierneho korenia, med a zalejte vodou. Vymixujte do hladka a tekutinu ešte na záver môžete precediť cez jemné sitko.
Pozri tiež: Recept na domáce zázvorové cukríky: Na boľavé hrdlo, kašeľ aj pre tehotné
Domáci ginger shot uchovávajte v chladničke v nádobe zo skla a spotrebujte najneskôr do troch dní.
Zázvorový shot sa odporúčať „necuckať“, ale „hodiť ho do seba“ podobne, ako sa to robí s pálenkou. Teda ako panáka. Nepije sa pre chuť, ale pre zdravotné účinky. No pozor, nepreháňajte to s ním.
Aj ginger shot má totiž pri nadmernom užití nepriaznivé účinky. Najčastejšie sa predávkovanie prejavuje pálením záhy, ale tiež podráždením slizníc, plynatosťou, búšením srdca i vyrážkami. Na deň úplne postačuje jedna dávka, čo sa rovná cca dvom hltom, resp. ide o zhruba 50 ml.
A na záver malý tip. Pokiaľ vám zostanú kúsky zázvora po odšťavení alebo prepasírovaní cez sitko, nemusíte ich zahodiť. Nechajte ich vysušiť v sušičke potravín alebo na plechu. No a potom, či už v tejto podobe, alebo ako namleté ochucovadlo použiť do čaju či ako korenie do jedál. Uplatní sa skvele v ázijskej kuchyni, či už v omáčkach alebo v polievkach.
Foto: Freepik