Paradajky, rajčiny, rajčiaky, rajské jablká. Milujú ich takmer všetci. Najlepšie sú letné, prevoňané slnkom, plné šťavy, pravej paradajkovej vône. Prekvapujú tvarmi a veľkosťami. Sú drobné, okrúhle, podlhovasté, sploštené, obrovské, rebrované. Fascinujú farebnosťou – klasické červené, ale aj červenohnedé, žlté, oranžové, fialové, tigrované, ba aj čierne. No ale takéto v obchodných reťazcoch nezoženiete! Preto sa rozširuje počet tých, ktorí si ich chcú dopestovať sami, či už majú záhradu alebo len balkón. Pripravili sme pre vás dôležité a praktické informácie, ako si vypestovať vlastné rajčiny. Pestovanie paradajok s nasledujúcimi radami pôjde dobre aj záhradníkom začiatočníkom.
Aké podmienky vyhovujú rajčinám?
Pretože je paradajka teplomilná rastlina, darí sa jej na slnečných a chránených miestach. Ak bývate v chladnejších polohách, pomôže vám fóliovník či skleník.
Sadiť môžete do voľnej pôdy, vyvýšených záhonov, ale aj vhodných črepníkov. Paradajky si vyžadujú výživnú a priepustnú pôdu, dostatok vlahy a netreba zabudnúť v priebehu vegetácie na prihnojovanie.
Paradajka sa pestuje ako jednoročná rastlina, pochádza z Južnej a Strednej Ameriky a aj keď vôbec nepochybujeme o tom, že paradajka je plodová zelenina, Európska únia ju v roku 2011 vyhlásila za ovocie.
Zaujme ťa: Ako na vyvýšené záhony? Tu sú tipy na vhodné materiály, umiestnenie i pestovanie plodín v nich
Ako sadiť paradajky zo semiačok?
Ak si chcete pochutnať na vlastných paradajkách, máte dve možnosti. Jednoduchšia verzia pestovania paradajok je tá, že si kúpite sadenice a vysadíte ich.
K sadeniciam sa však môžete dopracovať tak, že si ich vypestujete zo semiačok. Je to síce pracnejšie, ale môžete si vybrať tie odrody, ktoré preferujete.
Oplatí sa prečítať: Čerstvé vitamíny? Zelenina pestovaná na balkóne môže byť riešením
Pokiaľ chcete vysadiť paradajky von, semiačka nesaďte skôr ako v prvej polovici marca. Je to teda dva mesiace pred vonkajšou výsadbou, ktorá sa realizuje po „zamrznutých“, keď nehrozia nočné mrazy. V prípade sadenia do skleníka alebo do nádob to môže byť aj skôr.
Na výsev použite výsevný substrát, ktorý nasypte do menších nádob, utlačte a nie nahusto poukladajte semiačka, ktoré jemne zakryte malou vrstvou zeminy.
Rozprašovačom dostatočne zvlhčite vodou a prikryte sklom alebo vložte do plastového vrecka, čím vytvoríte mikroklímu a semiačka budú lepšie vzchádzať.
Tip od nás: Spoznaj skvelú výbavu do záhrady či na balkón, ktorá poslúži nielen na pestovanie paradajok
Nezabudnite si označiť jednotlivé misky názvom odrody a umiestnite ich na slnečné miesto na parapetnú dosku s teplotou okolo 25 °C. Pri tejto teplote semiačka vyklíčia za 6 – 8 dní.
Substrát udržiavajte vlhký, ale nie mokrý. Keď semiačka vzídu a objavia sa prvé dva pravé lístky, presaďte rastlinky do samostatných črepníkov. Počas pekných slnečných dní rastlinky postupne otužujte.
Vysádzanie priesad paradajok
Keď prestanú hroziť nočné mrazy, sadeničky paradajok vysaďte na stanovište. Teploty pod 5°C by spomalili ich rast a prízemný mráz by rastliny zničil.
Aby sa paradajky kvalitne zakorenili, postupujte tak, že si vykopete hlbšiu jamku, do ktorej nalejete vodu. Keď vsiakne, priesadu opatrne vyberte z črepníka, na dno výsadbovej jamy pridajte prípravok s mykoríznou hubou a rastlinu zasaďte mierne našikmo a čo najhlbšie, teda po prvé lístky, aby sa vytvoril silný koreňový systém. Vďaka mykoríze budú môcť korene lepšie čerpať z pôdy vodu a živiny, rastlina bude silnejšia s bohatstvom kvetov a plodov.
Sadenie paradajok – akú vzdialenosť dodržať?
Pri výsadbe je dôležitá vzdialenosť medzi sadenicami. Často sa stane, že si záhradkár vypestuje viac priesad, ako ich môže zasadiť, a tak sa snaží ušetriť miesto tým, že robí medzi rastlinami menšie rozostupy. Toto však môže mať vážne dôsledky pre budúcu úrodu.
K rastline musíte mať prístup, aby ste ju mohli polievať, odburiňovať, vyštipovať bočné výhony. Vzdialenosť tiež závisí od toho, aké odrody paradajok vysádzate. Tyčkové odrody potrebujú viac miesta ako kríčkové. Pre tyčkové odrody platí vzdialenosť 50 – 60 cm medzi rastlinami a 70 – 75 cm medzi radmi.
Starostlivosť o tyčkové a kríčkové paradajky
Ak pestujete tyčkové kultivary paradajok, nesmiete zabudnúť na oporu. Ku každej paradajke zapichnite do zeme drevenú alebo bambusovú tyč vysokú okolo dvoch metrov, pre vysoké odrody aj viac, prípadne si vyberte z ponuky obchodov so záhradkárskymi potrebami. Paradajky vyväzujte postupne, pomerne voľne, každých 40 centimetrov.
Ďalšia nevyhnutná starostlivosť pri tyčkových paradajkách je pravidelné vyštipovanie bočných výhonov v pazuchách listov, teda v úžľabí medzi listom a stonkou. Takto prinútite hlavnú stonku kvitnúť a nasadzovať plody, paradajky budú teda dozrievať skôr. Keby ste tak nerobili a rastliny paradajok by rástli do šírky a konkurovali si, bočné výhony by zakvitli, nasadili plody a rastlina by sa vysiľovala. Ďalším veľmi dôležitým dôvodom je, že rastliny nebudú zahustené, čím ich chránite pred plesňami, ktoré vám môžu predčasne zlikvidovať celý porast paradajok. Vyštipujte zásadne prstami, nie nožom alebo nožnicami.
Kríčkové kultivary sú nižšie, nepotrebujú oporu. Bohato sa rozkonárujú, plody vyrastajú aj na bočných výhonoch. Plody nízkych kultivarov môžu byť znečistené zeminou. Aby ste tomu zabránili, nasteľte pod paradajky organický mulč z pokosenej trávy. Bonusom je zamedzenie prerastania buriny a znížite potrebu zálievky.
Pestovanie paradajok je jedna vec, ale ako dopestovať naozaj chutné rajčiny?
Chuť paradajok závisí od výberu odrody, ktorá je dôležitá pre pomer kyselín a cukru v paradajkách. Chuť súvisí aj s farbou. Červené a ružové paradajky majú vyšší obsah kyselín a majú výraznejšiu paradajkovú chuť. Nižší obsah kyselín majú žlté a oranžové paradajky, čo spôsobuje jemnejšiu sladšiu chuť s ovocným nádychom.
Tmavé paradajky, teda hnedé, fialové a sfarbené do čierna, majú vyvážený pomer cukru a kyselín, čím získavajú plnú chuť. Veľké mäsité paradajky majú menej výraznú chuť ako malé cherry paradajky.
Aj niektoré postupy pri pestovaní pomôžu zintenzívniť chuť rajčín. Niektorí záhradkári obtrhávajú listy a to tak, že ich zostane len zopár na vrcholci rastliny. Nielenže horúce slnko môže plody popáliť, ale znemožňujú priebeh fotosyntézy, čo rajčiny oberá o dôležité látky. Otrhávajú sa spodné listy po prvú násadu plodov, aby rastlina bola vzdušnejšia a listy sa nedotýkali pôdy. Ponecháva sa však dostatočné množstvo listov.
Zalievaním tiež môžete ovplyvniť to, či vaše paradajky budú chutnejšie. Paradajky potrebujú síce dostatok vlahy, ale keď začnú dozrievať, mierne obmedzte zálievku, chuť rajčín bude koncentrovanejšia.
Pestovanie paradajok završuje vytúžený zber plodov. Na čo pri ňom nezabudnúť? Paradajky zbierajte zrelé, najideálnejšie v čase slnečného popoludnia. Rajčiny neodkladajte do chladničky, kde by prišli o svoju chuť a vôňu.
Zdroj foto: redakcia krasaastyl.sk