Paprika pochádza zo Strednej Ameriky a do Európy sa dostala po objavení Ameriky. Dnes patrí k obľúbeným zeleninám, ktoré si doprajeme čerstvé aj tepelne spracované, a to v priebehu celého roka. Najviac si papriku užijeme v lete a koncom leta, keď je jej dostatok v záhradách, na tržniciach aj v obchodoch za prijateľné ceny.
Toto je najvhodnejšie obdobie na skúšanie nových receptov s paprikou. Ideálne je, keď si ich v sterilizovanej podobe môžeme vychutnať aj v zime.
Vedeli ste, že si dokonca môžete papriku a aj inú zeleninu, ako napríklad paradajky či šalátové uhorky, na Slovensku nazbierať v rámci samozberu zeleniny?
Paprika sa najskôr využívala ako korenina v mletej podobe. Typická je pre maďarskú kuchyňu. Od 18. a 19. storočia sa k nám ako zelenina dostala vďaka bulharským záhradníkom.
Paprika sa vyznačuje vysokým množstvom vitamínu C a obsahuje množstvo dôležitých látok. Medzi nimi je aj kapsaicín, ktorého množstvo spôsobuje štipľavosť papriky.
Ďalšia inšpirácia do kuchyne: Super tipy, ako urýchliť varenie: Fazuľa či mäso budú hotové raz-dva
Tip pre ľahšie trávenie papriky
Pre niektorých ľudí je paprika ťažšie stráviteľná, čo spôsobuje jej šupka. Aj v tomto prípade si viete pochutnať na receptoch s paprikou, keď papriku v rúre opečiete a potom zbavíte šupiek.
TOP recepty s paprikou
Kápia v oleji
Kápia je druh červenej papriky, ktorý sa vyznačuje sladkou chuťou a v zrelosti červenou farbou. Býva väčšia. Výborne chutí čerstvá a k obľúbeným receptom na jej konzervovanie je kápia v oleji. Tento recept s paprikou je jednoduchý, zvládne ho každý a výsledok je naozaj efektný.
Ingrediencie
- 2 kg kápie
- 100 g cukru
- 100 ml octu
- 50 ml oleja
- 30 g soli
- bobkový list
- nové korenie
Postup
Umytú kápiu rozkrojíme po dĺžke, zbavíme jaderníka a nakrájame na pásiky. Vložíme do sklenenej nádoby, posypeme soľou a dobre premiešame. Prikryté utierkou necháme, aby paprika pustila šťavu najlepšie počas noci.
Pozri aj: Recept: Výborná domáca vegeta – skvelá chuť bez zbytočnej chémie
Pridáme ocot, cukor a olej, premiešame a necháme dve hodiny postáť. Do zaváraninových pohárov dáme nové korenie, môžeme pridať bobkový list a naložíme zmes aj so šťavou. Zavrieme a necháme sterilizovať pri 85 stupňoch len 5 – 10 minút, aby paprika zostala chrumkavá.
Čalamáda s kurkumou
Táto čalamáda má svoju históriu. Pripravovali si ju už britskí vysťahovalci v amerických kolóniách a nazývali ju „chlieb s maslom“, pretože sa vraj podávala s chlebom natretým maslom. V súčasnosti sa používa ako čalamáda a stojí za vyskúšanie, pretože chuťovo oživí vaše jedlo.
Ingrediencie
- 1000 g uhoriek nakladačiek
- 600 g papriky červenej alebo žltej
- 600 g cibule
- 500 ml vody
- 200 ml octu
- 2 lyžice soli
- 120 – 150 g cukru
- 2 lyžičky mletej kurkumy
- 1 lyžicu horčičných semiačok
Postup
Umyté uhorky v miske zalejeme vriacou vodou, ktorú po chvíľke zlejeme a opláchneme studenou vodou. Po odkvapkaní uhorky nakrájame na kúsky hrubé 1 cm. Papriku a cibuľu nakrájame na 0,5 cm kolieska.
Všetko preložíme do sklenenej nádoby, posolíme, dobre premiešame, prikryjeme utierkou a necháme postáť, najideálnejšie cez noc, aby zelenina pustila šťavu.
Na druhý deň vo väčšom hrnci varíme vodu, do ktorej pridáme ocot, cukor, kurkumu a horčičné semiačka. Množstvo cukru a octu môžeme upraviť podľa našej chuti. Povaríme desať minút. Zeleninu necháme odkvapkať a pridáme do nálevu a necháme zovrieť a odstavíme z ohňa.
Zmes nakladáme do čistých pohárov a uzavrieme. Môžeme ešte sterilizovať pri teplote 90 stupňov 5 – 10 minút, aby nám chytilo viečko. Žltučká kurkuma dodáva čalamáde zaujímavý vzhľad a chuť.
Foto: redakcia krasaastyl.sk