Tieto menšie či väčšie zelené guľôčky poznáme väčšinou naložené v slanom náleve či v oleji. Špecialita, akou kapary zaiste sú, sa spája so stredomorskou kuchyňou. Pre niekoho lahôdka, pre iného kulinárske sklamanie. Je to tak trochu ako s olivami. Tiež sú kyslasté so špecifickou vôňou a buď ich ľudia milujú, alebo nenávidia.
Nájsť si ku kaparám cestu sa však určite oplatí, a to aj z hľadiska zdravia. Aké sú účinky kapár na organizmus a čo z nich možno vykúzliť na tanieri?
Ako typickú grécku, francúzsku, španielsku či taliansku pochutinu vídame kapary napríklad v cestovinách či ako súčasť pizze. V článku sa môžete inšpirovať na ďalšie spôsoby ich úpravy.
Po tom, ako si vymenujeme účinky kapár a ich blahodarný vplyv na zdravie, pristavíme sa aj pri ich použití v kuchyni. Ponúkneme recepty, napríklad na omáčku či nátierku z kapár, ktoré zaiste potešia mnohé gurmánske jazýčky.
Tak trochu záhadné kapary – čo to je?
Poviete si, že by mohlo ísť o ovocie alebo zeleninu, no pravdou nie je ani jedno. Kapary, v podobe ako ich poznáme, teda naložené v sklenených pohároch, sú totiž nerozvinutými pukmi kvetov. Pochádzajú z rastliny Capparis spinosa, resp. z kapary tŕnitej. Ide o popínavý ker dorastajúci až do jeden a pol metra, ktorý sa pestuje napríklad na juhu Francúzska, v Afrike či v Indii.
Je dobré vedieť, že rastlinku možno pestovať celoročne aj v interiéri, prípadne i v črepníku vonku, pričom v druhom spomínanom prípade je potrebné zazimovanie.
Pri komerčnom pestovaní kapary tŕnitej sa nečaká na to, kým sa na kríkoch objavia nádherné a celkom výrazné biele či jemne ružové kvety s fialovými tyčinkami. Mimochodom, kvitnú v noci a nadránom a výdrž jedného kvetu je len deň.
Ešte pred rozvinutím sa ale puky zberajú, triedia podľa veľkosti a následne nakladajú, či už do vínneho octu, slaného nálevu alebo aj olivového oleja. V čerstvej podobe by nechutili, sú príliš horké.
Tiež ťa zaujme: Najlepšie recepty na špagety: Vyberieš si CARBONARA, BOLOGNESE či AGLIO OLIO?
Naložené kapary či iné produkty z nich si môžete zakúpiť. Za najcennejšie a najchutnejšie sa považujú kapary najmenšej veľkosti, pričom tie najkvalitnejšie sú naložené iba v soli. Získavajú tak skôr korenistejšiu chuť aj arómu.
Pre tieto účinky by ste ich mali mať na stole často
Okrem vlákniny, omega 3 a 6 mastných kyselín, ale aj vitamínov C, E, A, B či minerálov, ako je horčík, selén, železo, vápnik či mangán, obsahujú kapary mimoriadne hodnotné flavonoidové zlúčeniny – rutín a kvercetín. Sú skvelé pre svoje silné antioxidačné účinky.
Kapary sú naozaj jedným z najlepších prírodných zdrojov kvercetínu (patria sem okrem iného aj červená cibuľa, jablká , bobuľové ovocie). Kvercetín (či už z rastlinných zdrojov alebo z koncentrovaných výživových doplnkov):
- pôsobí ako ochrana proti vírusovým ochoreniam;
- znižuje riziko vzniku rakoviny;
- má potenciál v pozitívnom zmysle slova ovplyvniť cukrovku, poruchy srdcového rytmu alebo priebeh epileptických záchvatov;
- znižuje zápaly v organizme;
- pôsobí preventívne proti degeneratívnym ochoreniam mozgu.
A čo ešte dokáže mix blahodarných látok ukrytých v kaparách?
- Podporuje dobré trávenie.
- Posilňuje imunitu.
- Pôsobí antisepticky.
- Detoxikuje organizmus – prečisťuje pečeň a povzbudzuje činnosť obličiek.
- Odvodňuje.
- Znižuje cholesterol.
Schudnúť sa dá aj s chuťou. Vyskúšajte tento unikátny nápoj. Je to proteínový kokteil s obsahom vlákniny a rastlinných extraktov na podporu chudnutia. Ako dosiahnuť peknú postavu? S KetoSlim vám to pôjde naozaj ľahšie. Pochváľte sa čoskoro fit figúrou. Prečítajte si recenzie TU a získajte aj ďalšie tipy na prípravu.
Tipy, ako si vychutnať kapary
Ešte pred tým, ako sa pozrieme na využitie kapár v kuchyni, treba pripomenúť, že obsahujú vysoký podiel soli, preto je naozaj dôležité zachovať pri ich konzumácii zdravú mieru. Taktiež sa pred použitím zvyknú oplachovať. Predovšetkým tie kapary, ktoré sú čisto naložené v slanom roztoku.
Najčastejšie sa kapary pridávajú na pizzu, ale aj do cestovín, šalátov či cestovín. Vhodné je ich pridať tesne pred dovarením aj do polievok, rizota a sú tiež ideálne k mäsu, predovšetkým k rybám. Skvelá je aj kombinácia kapár a syra. Jemne nakrájané dokážu kapary skvelo dochutiť aj jogurtové či majonézové dresingy.
Pozri aj: Recept: Sangria – dokonalé osvieženie na letné posedenia
Recept na nátierku s kaparami
Kapary s tuniakom na hrianky
Ingrediencie na nátierku
- konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 2 lyžice kapár
- 3 lyžíc bieleho jogurtu gréckeho typu
- 2 lyžice mascarpone
- soľ, čierne korenie a citrónová šťava na dochutenie
Odkvapkaného tuniaka roztlačte vidličkou. Kapary s jogurtom, mascarpone, citrónovou šťavou, soľou a korením rozmixujte na menších otáčkach a zmes primiešajte k tuniakovi. Nechajte odstáť v chladničke a na pečive dozdobte nakrájanou petržlenovou vňaťkou, prípadne najemno nakrájanými paradajkami.
Recept na kaparovú omáčku
Skvelá omáčka na mäso
Ingrediencie na omáčku
- cibuľa
- 2 lyžice kapár
- 600 ml hovädzieho vývaru
- 100 ml smotany
- 2 lyžice masla alebo oleja
- 2 lyžice múky
- lyžica cukru
- soľ, čierne korenie a vínny ocot na dochutenie
Jemne pokrájanú cibuľku osmažte do sklovita na masle alebo oleji. Pridajte cukor a nechajte mierne skaramelizovať. Do hrnca prisypte múku a porestujte doružova. Za stáleho šľahania zalejte vývarom a nechajte 15 – 20 minút povariť.
Omáčku sceďte cez sitko a na záver vmiešajte smotanu, ktorú nechajte prejsť varom. Až na úplný koniec, teda do odstavenej omáčky, pridajte dochucovadlá a kapary. Premiešajte a môžete podávať ako s vareným, tak aj pečeným mäsom.
Slané muffiny s kaparami a tuniakom
Muffiny na slano
Ingrediencie na kaparové muffiny
- zväzok jarnej cibuľky
- 2 lyžice kapár
- konzerva tuniaka vo vlastnej šťave
- 2 vajíčka
- 250 g polohrubej múky
- 100 g bieleho jogurtu
- 50 ml oleja
-
200 g crème fraîche
- dve čajové lyžičky prášku do pečiva
- polovica čajovej lyžičky jedlej sódy
- soľ, čierne korenie
Tuniaka vyberte z konzervy, nechajte odkvapkať a vidličkou roztlačte. Do misky si nasypte múku a zmiešajte so sódou, práškom do pečiva a pridajte na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku a nasekané kapary. Posoľte a pokoreňte.
V druhej miske rozšľahajte vajce a pridajte olej, jogurt, crème fraîche, tuniaka. Dobre premiešajte. Obsah oboch misiek zmiešajte dohromady, aby vzniklo tekutejšie cesto. Cestom do dvoch tretín naplňte muffinové formičky a dajte piecť do vyhriatej rúry na cca 20 minút. Po vybratí ich ešte nechajte vychladnúť a servírujte.
Foto: Freepik