Ingrediencie na najlepšie makrónky
Cesto
- 125 g mandľovej múky (dostať ju kúpiť alebo si môžete najemno pomlieť mandle bez šupky)
- 125 g práškového cukru
- 80 g vaječných bielkov (rozdelíme na dve časti po 40 g)
- 110 g krupicového cukru
- 30 ml vody
- potravinársku gélovú farbu
Čokoládová plnka do makróniek
- 100 ml smotany na šľahanie
- 200 g horkej čokolády
Mandle sú základ
Mandľovú múku a práškový cukor v mixéri rozsekáme na jemno a dvakrát preosejeme. Druhýkrát použijeme jemnejšie sitko. Rozbijeme vajíčka a oddelíme žĺtky a bielky. Žĺtky použijeme v inom recepte. Bielky rozdelíme na dve časti.
Zaujme ťa: Vďaka týmto praktickým veciam si zorganizuješ špajzu i chladničku
V miske zmiešame preosiatu mandľovú múku, práškový cukor a jednu časť bielkov. Vznikne vlhká hmota, do ktorej môžeme pridať gélovú potravinársku farbu. Musíme počítať s tým, že keď neskôr pridáme vyšľahaný sneh, farba bude bledšia. Volíme teda o niečo tmavší odtieň, ako vo finále chceme mať.
V kastróliku si pripravíme rozvar z vody a kryštálového cukru na teplotu 110 stupňov. Medzitým v mixéri vyšľaháme druhú časť bielkov. Aby sa nám vyšľahali do tuha, na začiatku pridáme štipku soli.
Postupne do snehu pridávame cukrový sirup tak, aby stekal po stenách misky a šľaháme až do vychladnutia. Takto vznikne hustý a lesklý sneh. Po tretinách primiešavame sneh do mandľovej pasty. Nasleduje dôležitá fáza, keď premiešavame zmes, dokým nezačne tzv. lávovať.
Ďalšia inšpirácia: Recept: Palacinky na slano aj sladko s tvarohom alebo mascarpone – dokonalé cesto je základ
A ideme piecť
Na plech si dáme silikónovú podložku alebo papier na pečenie a vytláčame kruhy s priemerom tri cm. Ak použijeme papier na pečenie, kruhy si môžeme predkresliť. Výbornou pomôckou je silikónová forma špeciálne na makrónky, pomocou ktorej budú domáce makrónky rovnaké.
Rúru si predhrejeme na teplotu 150 stupňov Celzia a použijeme program s ventilátorom, pretože teplota musí byť rovnaká, aby makrónky nepopraskali. Pečieme okolo 12 – 15 minút, teplotu a dĺžku pečenia prispôsobujeme našej rúre. Makrónky necháme vychladnúť, až potom ich zoberieme z plechu. Ak by sme ich brali z plechu teplé či horúce, mohli by sme strhnúť spodok makrónky. Správne upečené makrónky sa dobre oddeľujú od podložky, sú hladké a lesklé a po obvode sa vytvára tzv. korunka.
Ganache plnka do makróniek
Obľúbenou náplňou je ganache krém z tmavej čokolády. Suroviny musia byť kvalitné, aby sa krém podaril. Nad parou zohrejeme smotanu a keď sa v nej začnú robiť bublinky, pridáme čokoládu. Premiešame, kým sa čokoláda rozpustí a vznikne krém, do ktorého môžeme pridať kúsok masla, čím dosiahneme vyšší lesk.
Krém necháme postáť niekoľko hodín, naplníme cukrárske vrecko a plníme stranou, ktorou boli makrónky položené na plechu a spojíme s ďalšou makrónkou. Domáce makrónky necháme postáť do ďalšieho dňa.
Zaujme ťa: Recepty na slané pečivo: Priprav dokonalé pohostenie
Makrónky sú prudko návykové a v kalendári je im venovaný 20. marec, ktorý je Medzinárodným dňom makróniek.
Foto: redakcia krasaastyl.sk