Kľúčový tip, ako urýchliť varenie z dlhodobejšieho hľadiska – robte si týždenné menu
Možno si to ani neuvedomujete, ale z času nám zásadne ukrajuje nielen samotné varenie, ale aj neustále premýšľanie nad tým, čo variť počas jednotlivých dní v týždni. K tomu zarátajte aj nakupovanie potravín a prípravu surovín na varenie.
No pokiaľ si napríklad sobotu vyhradíte čas na to, aby ste si naplánovali týždenné menu a na jeden šup aj všetko potrebné nakúpili, zásadne sa tak odbremeníte.
Neprehliadni: Recept: Palacinky na slano aj sladko s tvarohom alebo mascarpone – dokonalé cesto je základ
Urýchlite varenie cestovín
Pokiaľ nepoznáte nasledujúci trik, ako urýchliť varenie cestovín, určite ho skúste hneď pri prvej príležitosti a nebudete ľutovať. Cestoviny bývajú naozaj expresným jedlom. No i jeho prípravu dokážete ešte viac skrátiť.
A to tak, že vodu na cestoviny si najskôr uvaríte v rýchlovarnej kanvici, prelejete do hrnca a vodu nesolíte do momentu, kým nezačne bublať.
Inšpiruj sa: Najlepšie recepty na špagety: Vyberieš si CARBONARA, BOLOGNESE či AGLIO OLIO?
Aby ste dlho nečakali na zmäknutie masla
Tipy na to, ako si vybrať kvalitné maslo, sme vám už prezradili TU. Druhou vecou je urýchliť jeho mäknutie, keď sa ponáhľate.
Úplne najrýchlejším spôsobom, ktorý môžete dokonca aplikovať aj na mrazené maslo, je postrúhať ho na hrubšom strúhadle. Prípadne vám postačí aj škrabka na zeleninu.
Ďalším tipom na zmäknutie masla je jeho pokrájanie na menšie kocky, umiestnenie do plastového vrecka a ponorenie do teplej vody.
Ako urýchliť varenie hovädzieho mäsa?
Varenie hovädzieho mäsa, a to najmä v prípade, keď je staršie, býva naozaj náročné na čas. Ako urýchliť varenie hovädzieho mäsa a zároveň dosiahnuť jeho zmäknutie? Skúste nasledovné.
Hovädzie mäso varte vo vode s prídavkom lyžice vínneho octu, prípadne urýchlite jeho prípravu pridaním lyžičky jedlej sódy. Aj hovädzie mäso zo staršieho zvieraťa bude podľa rád starých mám mäkké, keď počas jeho varenia nezabudnete do hrnca vložiť nerezovú lyžičku.
Nielen hovädzina, ale aj pokrmy z diviny či guláš sa uvaria oveľa rýchlejšie v tlakovom hrnci. Neskracuje sa len čas, ktorý strávite pri sporáku, ale rovnako s týmto špeciálnym hrncom šetríte i energiu.
Pri normálnom tlaku vrie voda pri 100 stupňoch Celzia, no vyšší tlak v „papiňáku“ spôsobí, že teplota bude vyššia, a to až 120 – 130 stupňov Celzia. V tlakovom hrnci dokážete skrátiť dobu varenia až o dve tretiny! Tak si predstavte, že z jednej hodiny sa stane len 20 minút strávených pri sporáku.
Okrem tlakového hrnca vám s tvrdým hovädzím či divinou môže pomôcť marináda s exotickým ovocím, ktoré pôsobí ako prirodzené zmäkčovadlo. Ide konkrétne o kivi. Na jedno kilo mäsa budete potrebovať jedno stredne veľké kivi.
Kivi rozmixujete a do zelenej marinády pridáte ešte klasicky soľ, korenie, prípade víno, bylinky… V marináde nechajte mäso pôsobiť pol hodinu. Následne hovädzinu či divinu ugrilujte, uduste alebo opečte. Doba prípravy sa výrazne skráti a pokrm dostane zaujímavú chuť.
Malé kúsky = jedlo rýchlejšie na stole
Prípravu jedla urýchlite nakrájaním vybraného mäsa a zeleniny na menšie kúsky až tenké rezančeky. Mnoho inšpirácie v tomto zmysle nájdete v čínskej kuchyni.
Ako urýchliť varenie fazule či šošovice?
Strukoviny sa uvaria oveľa rýchlejšie, keď do vody, v ktorej sa varí, pridáte lyžičku sódy bikarbóny (na cca 4 litre vody).
Takže sa nebojte, i keď ste zabudli fazuľu alebo šošovicu pred varením namočiť, stihnete si urobiť chutný obed či večeru načas.
Zaujme ťa: Recept na dokonalé špízy s cuketou a dipom
Dobrý priateľ gril
Nechcete sa pariť v kuchyni, lebo vás láka krásne slnečné počasie? Spojte príjemné s užitočným a dajte sa na grilovanie. Táto úprava zeleniny a mäsa je nielen rýchla, ale môžete sa pri nej zabaviť s priateľmi či rodinou, ktorú pozvete na posedenie. No a keď vám bude v zime grilovanie chýbať, zaobstarajte si stolový gril alebo grilovaciu panvicu, ktoré vám pripomenú pekné chvíle a zároveň naplnia bruško.
Foto: Freepik