Ak ste ho ešte neochutnali, veríme, že si po prečítaní článku doprajete jeho medovú vôňu s nádychom vanilky i sladkastú chuť so zemitými tónmi. Rozšíriť si svoj pitný režim o chutný čaj rooibos je totiž naozaj skvelým nápadom. Aké má čaj rooibos účinky a kde je jeho pôvod? Malá zaujímavosť na začiatok, rooibos vlastne v botanickom zmysle slova nie je čajom, keďže rastlina (lat. Aspalathus linearis) patrí do rodiny strukovín.
Tento pôvodom domorodý nápoj afrických Krovákov objavil aj pre zvyšok sveta v roku 1904 Benjamin Ginsberg. Jeho obľuba výrazne narástla počas druhej svetovej vojny, keď bolo na trhu nedostatok dovtedy preferovaného cejlónskeho čaju, no a dnes si máte možnosť vyberať z naozaj bohatej ponuky. Poďte si prečítať o tom, aké má čaj rooibos účinky na vitalitu a zdravie, ale napríklad aj o tom, na aké spôsoby si ho môžete pripraviť.
Rooibos alebo červený ker
Čajovec kapský, latinsky Aspalathus linearis, je zhruba dvojmetrový ker s jemne ihličkovými listami 2 až 6 centimetrov dlhými a žltými kvetmi. Obľubuje suché a piesočnaté oblasti na juhu Afriky, kde už staré kmene Krovákov, Hottentótov a Bušmenov spoznali a začali využívať jeho liečivé účinky.
Postup zberu i prípravy sa nezmenili za dlhý čas. Aj keď v minulosti sa zbieral rooibos z divoko rastúcich kríkov a v súčasnosti ho pestujú najmä na plantážach. Z kríkov sa zberajú listy rooibosu, ktoré sa sekajú na malé kúsky a neskôr sa i drvia drevenými nástrojmi.
Potom sa kúsky listov nechávajú fermentovať, pričom práve vďaka procesu oxidácie získava zmes na čaj svoju typickú červenohnedú farbu. A získava sa tak nielen farba, ale aj charakteristická chuť tohto čaju.
Neprehliadni: Vyber si z dokonalých čajových súprav
Po fermentácii sa nechá zmes schnúť na slnku. Na záver procesu výroby čaju rooibos sa odstraňujú nečistoty, drevnaté časti a dochádza k triedeniu zmesi pomocou degustácie.
Okrem známejšieho červeného sa však vyrába aj zelený rooibos, ktorý oxidáciou neprechádza a je podobný zelenému čaju. Kvôli zložitejším procesom výroby je drahší a silnejší ako fermentovaná verzia. Má sladkú trávovú chuť v porovnaní s červenou fermentovanou podobou rooibosu. Krátko po zbere sa listy lámu a potom sa nechajú trochu zvädnúť, čím sa zastaví oxidačný proces, ktorý vedie k tradičnejšiemu červenému čaju. Zelený rooibos obsahuje väčšiu koncentráciu flavonoidov a antioxidantov a jeho účinky sú v niektorých aspektoch silnejšie. Odporúča sa najmä ľuďom s bolesťami hlavy, poruchami spánku, silnou nervozitou i miernou depresiou.
A toto sú TOP účinky rooibos čaju na zdravie
- Najznámejšie benefity rastliny rooibos, na ktoré sa spoliehali už africkí domorodci, sú protizápalové a protiinfekčné účinky.
- Rooibos pomáha tráveniu a podporuje spaľovanie tukov. Pokiaľ chcete nakopnúť svoj metabolizmus a čo-to schudnúť, doprajte si čaj radšej neochutený. Obrátiť sa naň možno aj pri bolesti brucha či zápche.
- Nápoj z „červeného kríka“ čistí pečeň a prečisťuje aj pleť, ktorej dopomáha zbaviť sa mnohých kožných ťažkostí.
- Výrazné antioxidačné rooibos účinky zabezpečujú flavonoidy, ako rutín, kvercetín a aspalatín. Rooibos tak bojuje proti voľným radikálom a týmto spôsobom aj proti predčasnému starnutiu či rakovine. Pozitívne ovplyvňuje samotný imunitný systém.
- Pitie nápoja rooibos zmierňuje anémiu, resp. chudokrvnosť vďaka vysokému obsahu železa, ktorý vie telo z tohto čaju dobre prijať a spracovať.
- Dokáže taktiež zmierňovať alergiu a alergické prejavy.
- Rooibos normalizuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi a preventívne pôsobí proti srdcovo-cievnym ochoreniam a cukrovke.
- Aj keď o tom zatiaľ neexistujú štúdie, o čaji rooibos sa hovorí i to, že zachováva hustotu kostí.
- Je to účinný nápoj proti nadmernému stresu a nervozite, pričom ale pôsobí na organizmus i myseľ povzbudzujúco a osviežujúco. Pozitívne ovplyvňuje sústredenie sa a kognitívne schopnosti.
Prírodná cesta k duševnej rovnováhe a emočnej vyrovnanosti – to je prípravok MODIN s unikátnym zložením. V základe obsahuje extrakt ľubovníka bodkovaného, ktorý je najviac užívanou prírodnou látkou pri podpore psychického zdravia. A okrem toho komplex účinných látok, ako L-tryptofan, fenylalanín, vitamíny B3, B5 a B6.
Roiboos v tehotenstve
Skvelé rooibos účinky si môžu dopriať aj ženy v období tehotenstva. O vplyve kávy v tehotenstve, resp. účinkoch kofeínu (jeho obdoba vo forme teínu sa nachádza aj v čiernom či zelenom čaji), sme už písali. Ideálne je nepreháňať to s ním.
Výborným tipom, ako osviežiť myseľ i telo ráno alebo po dobrom obede počas gravidity, je práve čaj rooibos. Napriek tomu, že neobsahuje kofeín, má povzbudzujúce účinky.
Roiboos pre deti?
Už spomínaný deficit kofeínu v nápoji rooibos z neho robí skvelého kandidáta aj do pitného režimu detí.
Africkí domorodci ho dokonca neváhali dávať aj úplne malým deťom na uľavenie od kolík a tiež deťom s problematickým spánkom. Tu je však dobré pripomenúť, že i keď rooibos neobsahuje kofeín, predsa len pôsobí povzbudzujúco na organizmus a spánok tým pádom naozaj neprináša. Odborníci v našich podmienkach neodporúčajú podávať rooibos dojčatám, ktorým postačí materské či umelé mlieko a prevarená voda.
Neskôr je však tento nápoj vhodný najmä pre prudko rastúce deti, ale i športujúcu mládež.
Tiež ťa zaujme: Biely čaj a jeho účinky: Pozri, prečo si ho dopriať
Ako si pripraviť rooibos?
Príprava čaju rooibos je jednoduchá. Rooibos môžete piť ako klasický čaj, ktorý sa tradične dochucuje cukrom alebo medom a teplým mliekom (v pomere 1:1). Na dva deci vriacej vody potrebujete jednu čajovú lyžičku sypanej zmesi. Čaj rooibos v nálevových vreckách pripravujte podľa návodu na škatuľke. Necháva sa zvyčajne lúhovať 7 až 10 minút.
Vynikajúci je však rooibos aj počas horúcich dní, a to ako chladený nápoj s ľadom a kúskami čerstvého citróna či iných citrusov, lístkami mäty, prípadne aj zmixovaný s džúsom. Rooibos čaj v tejto studenej podobe je skvelým nápojom pre športovcov, ktorým dodáva stratené minerály. Dokonca sa hovorí, že ide o prírodnú a blahodarnejšiu podobu nápoja v porovnaní s komerčnými izotonickými drinkami.
No a k tomu všetkému sa pripravuje aj ako alkoholický drink na studeno s červeným vínom, alebo sa v horúcej verzii varí s koreninami, napríklad so škoricou.
Skúste zaexperimentovať aj v kuchyni a dodajte exotickú rooibos chuť pokojne i polievke či omáčke. Sypaným čajom dokonca môžete posypať aj jedlo, ktoré si servírujete ako prílohu.
Foto: Freepik