Opadavá drevina, rakytník rešetliakový, si u nás na Slovensku zaslúžene získal popularitu. Mnohí si tento krík pestujú v záhradách a od leta do jesene zberajú úrodu v podobe krásnych oranžových bobuliek.
Úžasne vyzerajúce plody rakytníka využívali pre svoje blahodarné účinky ľudia už od staroveku. Vďaka svojmu všestrannému využitiu, a to nielen pre zdravie, si rakytník cenili v Rusku. Odtiaľ pochádza aj jeho pomenovanie „sibírsky zázrak“ alebo „citrónovník severu“.
Treba tiež spomenúť, že tieto plody sú aj súčasťou tradičnej čínskej, tibetskej či indickej medicíny.
Poďte si prečítať, z akého dôvodu sa tieto svetlooranžové bobuľky považujú za zázračné. Rakytník na imunitu je téma, ktorú nemožno prehliadnuť. V článku preto prikladáme domáce recepty na rakytníkové vitamínové bomby, ktoré pomôžu podporiť imunitu detí aj dospelých.
Čo všetko dodá rakytník telu?
V podobe sušených plodov, chutného sirupu, oleja, masti, čaju, šťavy – rakytníkové produkty sú dostupné v lekárňach, ale viete si ich vyrobiť aj doma, pokiaľ rakytník pestujete.
A čo je na nich také skvelé? Liečivé a regeneračne pôsobiace rakytníkové plody obsahujú:
- 25-krát viac vitamínu C ako pomaranče a 10-krát viac ako kivi;
- vitamíny B1, B2, B3, A, D, K;
- omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny;
- kyselinu listovú;
- triesloviny;
- minerály ako fosfor, vápnik, železo, mangán;
- silné antioxidanty v podobe rôznych bioflavonoidov.
Oplatí sa vedieť: Ako zmraziť rakytník? Tu je návod aj dôvod, prečo to robiť
Čo dokážu rôzne produkty z plodov, ale aj ostatných častí rakytníka?
- Podporujú prirodzený obranný mechanizmus organizmu;
- blahodarne pôsobia na žalúdok a mikroflóru čriev;
- podporujú srdcovú činnosť;
- zabraňujú alebo zmierňujú chronické zápaly;
- pôsobia priaznivo na sliznice aj pokožku;
- detoxikujú organizmus;
- sú antimikrobiálne aktívne;
- znižujú cholesterol;
- liečia respiračné ochorenia;
- zlepšujú kvalitu kože i vlasov;
- blahodarne pôsobia na nervový systém;
- podľa posledných výskumov majú i protirakovinové účinky.
Rakytník na imunitu pre dospelých
Ak máte prístup k čerstvému rakytníku, nemali by ste váhať nad jeho konzumáciou. Pripravte sa však na trpkú a kyslú chuť. Práve tá môže odradiť od jeho konzumácie v čerstvom stave. Pokiaľ vám takáto chuť nie je po vôli, vyberte si z nasledujúcich receptov, ktoré z rakytníka urobia lahôdku.
Pozri aj: Recept na rakytníkový sirup: Spoznaj jeho skvelé účinky
Rakytníkový likér
Rakytník v alkohole nemusí byť zlý nápad. Nasledujúci rakytníkový likér berte ako liek a doprajte si jednu lyžičku denne v chrípkovom období.
Potrebovať budete:
- pol kila rakytníkových bobuliek
- 1 200 ml slivovice
- med na dochutenie
- uzatvárateľnú fľašu z tmavého skla
Neprehliadni: Rakytník, nechtík a aloe vera na pleť? Účinky TOP prírodnej kozmetiky ťa presvedčia
Postup prípravy
Plody rakytníka poumývajte, v sklenenej miske popučte vidličkou a naplňte nimi fľašu. Následne to zalejte slivovicou doplna, dobre uzavrite a nádobu nechajte na tmavom mieste 6 a viac týždňov lúhovať. Z času na čas fľašou potraste. Po uplynutí doby lúhovania preceďte alkohol cez sito a potom aj plátno. Po precedení možno likér ešte dosladiť medom. Skladuje sa v chlade.
Rakytník na imunitu pre deti
Zdravé ovocné cukríky s rakytníkom
Imunitu dokážete posilniť deťom aj chutnými domácimi cukríkmi. Základ je ovocný a pridaná rakytníková šťava im dodá ďalšie pozitívne účinky.
Potrebovať budete:
- 750 g ovocia (napr. jahody, čučoriedky, pomaranč, jablko)
- 6 lyžíc práškovej želatíny
- 100 ml rakytníkovej šťavy
- med alebo cukor na dochutenie
Postup prípravy
Vybrané ovocie odšťavte alebo rozmixujte a preceďte cez sitko. Polovicu ovocnej šťavy dajte do hrnca a druhú polovicu dajte nabok, posypte želatínou a nechajte niekoľko minút postáť. Šťavu v hrnci pomaly ohrievajte a po čase prilievajte odloženú polovicu so želatínou. Poriadne premiešajte, pridajte rakytníkovú šťavu a prípadne doslaďte. Stále miešajte a nedopustite, aby tekutina prevrela. Tekutinu následne prelejte do malých formičiek alebo nalejte na plech. Toto dajte do chladničky na niekoľko hodín, potom už len cukríky vyklopíte z formičiek alebo povykrajujete zo želé plátu.
Foto: redakcia krasaastyl.sk