Vegánstvo je trend a životný štýl, ktorý však vyvoláva v menej zainteresovaných ľuďoch otázky. A to najmä vtedy, keď má prísť na návštevu vegán a oni nevedia, čo vlastne môže jesť a čo nie. Čím ho pohostiť? Mnohí sú neskôr zarazení z toho, čo všetko pravý vegán nevloží do úst ani za nič. Táto téma nás zaujala, preto sme sa snažili nájsť odpoveď na otázku, ktorá možno vŕta v hlave i vám. Prečo vegáni nejedia med a vajíčka?
A čo ešte vedieť, aby sme náhodou nepriviedli vegána do nepríjemnej situácie, keď musí z princípu odmietnuť ponúkané jedlo či nápoje? Čítajte ďalej a dozviete sa i argumenty, ktoré sú pre vegánov a ich životný štýl kľúčové.
Rozdiel medzi vegetariánstvom a vegánstvom
Skôr, než sa pozrieme na konkrétnejšie veci, treba si ujasniť rozdiel medzi dvoma stravovacími režimami, ktoré si niekedy ľudia mýlia. Ide o vegetariánstvo a vegánstvo. Hovorí sa, že vegetariánstvo je vlastne cestou k vegánstvu. A je pravdou, že z mnohých vegetariánov sa stali neskôr vegáni.
A v čom je rozdiel? Vo všeobecnosti – vegetariáni odmietajú konzumovať mäso a produkty z mŕtvych zvierat, ako sú vnútornosti, želatína či kaviár. Spornou kapitolou sú ryby, mliečne produkty a vajíčka.
Preto treba uviesť, že pri pescetariánstve (druh vegetariánstva) sa síce neje mäso, ale výnimku majú ryby.
Laktovegetariáni zas nejedia z mäsa ani ryby, ale prijímajú živočíšne mliečne produkty. No a ovovegetariáni nejedia ani ryby, ani mliečne produkty, ale vajíčka sú normálnou súčasťou ich stravy.
Pozri tiež: Flexitariánstvo: Spôsob stravovania, ktorý ťa uchváti
Na druhej strane vegánstvo je výrazne striktnejšie oproti vegetariánstvu. V zásade vegáni nekonzumujú žiadne živočíšne produkty. Teda okrem mäsa (výnimku nemajú ani ryby) na tanieri vegánov neuvidíte ani mliečne výrobky živočíšneho pôvodu (rastlinné mlieka sú obľúbenou náhradou), vajíčka a dokonca ani med. Jednoducho povedané – nejedia nič zo zvierat a tiež nič od zvierat.
Na čo si dať špeciálny pozor pri hostení vegána?
Sladkosti pre vegána treba vyberať prezieravo. Veľká časť totiž obsahuje sušené mlieko, čiže živočíšnu zložku. Pozor aj na gumené medvedíky, resp. želatínové cukríky. Pokiaľ je želatína živočíšneho pôvodu, teda vyrobená z koží a kostí, nie je to pochúťka vhodná pre vegána.
Taktiež pečivo nie je jednoznačne bezproblémovou potravinou z vegánskeho hľadiska. Teda pokiaľ neviete presne jeho zloženie. Pekárenské produkty totiž často obsahujú masť či vajcia. No a prečo neosladiť vegánovi čaj medom a aký je vlastne hlavný dôvod vynechania potravín produkovaných zvieratami, ako je i mlieko či vajíčka, to rozoberieme nižšie.
Prečo vegáni nejedia med a vajíčka?
Jednou z ústredných myšlienok vegánstva je tá, že zvieratá nemôžeme vykorisťovať. No a vykorisťovaním sa rozumie i odoberanie toho, čo zvieratá vyprodukujú, či už je to mlieko, vajíčka alebo med.
Okrem zdravotného aspektu (teda benefity vegánskej stravy pre organizmus) sa vo vegánstve prelína i aspekt etický (odmietanie vykorisťovania a vnímania zvieraťa ako veci) a taktiež ekologický (snaha o zníženie živočíšnej produkcie ničiacej životné prostredie).
Možno si hovoríte, že vajíčka od nosníc chovaných za za ideálnych podmienok by vegánovi vadiť nemuseli. Omyl. Problémom je už samotné prisvojenie si vajíčka od sliepky, ktoré odkazuje na vnímanie sliepky ako veci.
Zaujme ťa: Nebezpečný brušný tuk: Pre toto je veľký zadok menšie zlo
Podľa vegánstva na to jednoducho nemáme právo. A je to tak aj v prípade včiel a ich medu alebo kráv a ich mlieka. Z vegánskeho hľadiska nám zvieratá jednoducho nepatria a nepatrí nám ani to, čo vytvoria.
A netreba zabudnúť ani na toto
Prečo vegáni nejedia med a vajíčka sme v základoch objasnili, no nedá nám pripomenúť aj ďalšie aspekty. Pravdou je, že ľudia produkciu zvierat umelo ovplyvňujú už oddávna šľachtením. A tak sa dojí viac mlieka, stáča sa viac medu, znáša sa viac vajec, ako by to bolo možné, pokiaľ by sa nechali zvieratá „v rukách prírody“. Pre príklad, divoké sliepky znášajú 10 až 15 vajíčok ročne, vyšľachtené nosnice až 300. V očiach vegánov to zvieratá stavia do pozície otrokov, ktorí sú umelo „prispôsobení“ našim potrebám.
No a ešte pár slov k medu, ktorý je podľa vegánov taktiež neprávom odnímaný včelám a nahrádzaný bielym cukrom, resp. cukrovou vodou, ktorá zhoršuje ich imunitu.
Neprehliadni: Rakytník, nechtík a aloe vera na pleť? Účinky TOP prírodnej kozmetiky ťa presvedčia
Okrem tohto argumentu rezonujú aj iné negatíva umelého spôsobu chovu včiel. Zlé svetlo naň vrhá podľa vegánov aj používanie chemikálií, ktoré robia včely náchylné na ochorenia.
A rovnako neprehliadajú ani úhyn včiel pri odoberaní, resp. stáčaní medu, ktorý sa vo väčšom vyskytuje pri komerčnom chove, ale rovnako, hoci menšej miere, aj pri šetrnejšom prístupe menších včelárov.
Napokon sú tu ešte záležitosti ako zastrihávanie krídelok včelím kráľovnám, aby náhodou nedošlo k vyrojeniu, umelé oplodňovanie kráľovien, ich zabíjanie a nahrádzanie novými, keď sú už menej produktívne a podobne.
O ďalších vegánskych dôvodoch, prečo nejesť živočíšne produkty, sa dozviete z videí nižšie.
Foto: Freepik